Väva, sjunga, dreja, skriva, brodera eller tälja??

Stäng

Kontakt

Fornby folkhögskola

Box 5016 781 05 Borlänge Tel: 0243-23 95 50 info@fornby.se

Per-Erik Kaj

Rektor

Fornby folkhögskola, Box 5016, 781 05 Borlänge 0243-23 95 05 pek@fornby.se
Broderi i lilaKursledare och deltagare gör luffarslöjd. Detaljbild av hand som gravera trä.

Under en vecka i augusti brukar vi ha sommarkurser. Se nedan exempel på vad vi kan erbjuda.

Utöver kursverksamheten så blir det god mat och trivsam samvaro, tillfälle till bad och naturpromenader etc. Ta med hela familjen! Passa på att uppleva vårt underbara landskap med allt vad det kan erbjuda. En dag eller två extra i anslutning till kursen kan alltså rekommenderas.

Samtliga måltider ingår i priset för alla deltagare (frukosten ingår för de som bor på skolan). Vi tar i första hand in deltagare som bor på skolan. Antalet platser är begränsat. 


Grundläggande keramik 

Dreja, ringla, kavla och tumma i lera. Här får du uppgifter i alla tekniker och uppmuntras till eget arbete. Passar dig med eller utan vana.

 

Skrivarverkstad

Låt orden lossna i en skrivprocess med korta texter i kreativa former. Det är en gemensam verkstad, inte en kurs för att skriva långa texter. Det handlar om att lossa egna knutar kring skrivande.


Målarkurs

För nybörjare och för den som kommit några steg längre. Vi utgår från landskap och stilleben. Ta med eget material. (Obs! Endast vattenbaserade färger).

  

Väv vilt i enkla varpar

Pröva att väva med nya och oväntade material. Garner som krymper och skrynklar, snören, bubbelplast eller pinnar. Även vanliga garner går bra. Väva är kul! Erfarna och nya vävare välkomnas.

Sätt dig ner i vävstolen. Prova dig fram med olika inslag i väven. Låt inspirationen och fantasin växa under tiden du väver. Njut av stunden i vävstolen och hitta ditt eget uttryck. Alla vävar blir unika! Vi kommer att väva i de enklaste teknikerna som tuskaft, panama och kypert. De enkla teknikerna kan varieras i det oändliga med inplock, snärjningar, knutar med mera. Du kan väva in videoband, paket- och presentsnören, kvistar, pinnar, pärlor, bubbelplast, tunna/grova garner. Endast fantasin sätter stopp på möjligheterna. Vi kommer också att sätta upp en väv tillsammans, så du får vara med om alla moment i en vävuppsättning. Tillsammans med kurskamraterna kan du diskutera väv, inspireras, få tips och idéer till dina vävar. På skolan finns möjlighet att varpa för att sedan väva hemma.

Akvarell för  nybörjare 

För dig som vill börja måla akvarell. Vi gör teknikövningar, går igenom färglära och tittar på akvarellfärgens egenskaper. Inga förkunskaper krävs.

 

Tälja i färskt trä 

Med vassa knivar, skedknivar, skölpar mm tillverkar vi skedar, smörknivar, kakestickor och kanske en dalahäst. Vi tittar på dekorer och möster. Inga förkunskaper krävs. Gott humör och intresse räcker.

 

Fritt broderi

Fornby i sensommartid. Vi  leker och experimenterar med stygnen. Inspirationen hittar vi ute i naturen och på andra möjliga och omöjliga ställen. Du kan vara nybörjare eller van brodös/brodör.

 

Körsång för alla

För dig som vill prova på körsång. Vi sjunger olika musikstilar och provar på enklare stämmor. Inga förkunskaper krävs, alla kan vara med.