Viktoria Henningsson, 42 år, legitimerad sjuksköterska:

Stäng

Kontakt

Landstinget Dalarna

Box 712 791 29 Falun 023-49 00 00 landstinget.dalarna@ltdalarna.se

Det är en lätt stämning på avdelning 18 och vi försöker alltid se till att ha en humoristisk tvist i det arbete vi gör och muntra upp patienten. Vi skrattar ofta och vill göra patientens vistelse hos oss så lättsam som möjligt.

Jag kände redan under utbildningen att ortopedi var spännande och när jag kom ut på praktik på Falu lasarett förstärktes den känslan. Nu har jag varit cirka åtta år på avdelning 18 på ortopedkliniken i Falun. Det passar mig bra att jobba med planerad vård och mer friska patienter. Hit kommer man för att få en reservdel; resten av kroppen är ju oftast frisk. De flesta blir bättre relativt snabbt vilket är fantastiskt att få vara med om. Patienterna är nästan alltid väl förberedda för operation och motiverade inför att lägga upp en plan för rehabilitering. Vi brukar säga att här blir man frisk ju fortare man kommer upp ur sängen, det är viktigt att inte bli liggande för länge.

En vanlig dag innehåller många moment, allt från att förbereda patienter för operation till att gå rond, så det gäller att vara flexibel. Vi jobbar i mindre team på avdelningen, vilket gör att man får en nära kontakt. Jag skulle inte göra ett lika bra jobb utan alla fantastiska undersköterskor, arbetsterapeuter och läkare.

Jag trivs när vi har en full avdelning och jag får jobba med mitt trygga team. När man ser positiva resultat för patienterna och de är nöjda, då är mitt jobb som bäst. Inom några år ska vi bygga om ortopedverksamheten, och jag ingår i gruppen som ska vara med och utforma lokalerna, vilket jag ser mycket fram emot. Då kommer vi att få till en ännu effektivare och bättre vård.