Mathias Erlandsson, 36 år, legitimerad sjuksköterska:

Stäng

Kontakt

Landstinget Dalarna

Box 712 791 29 Falun 023-49 00 00 landstinget.dalarna@ltdalarna.se
Mathias Erlandsson

Vi bedriver en positiv vård på ortopeden på Falu lasarett. En patient kan komma in med långvariga ryggbesvär och när han eller hon lämnar oss är det i betydligt bättre skick. Vi lagar något som är trasigt, vilket är häftigt att få uppleva.

Jag kom till ortopeden direkt efter min sjuksköterskeutbildning. Jag hade sommarjobbat här under utbildningen och tyckte det var en trevlig, nästan familjär, stämning. 11 år har det hunnit bli, och det mesta av den tiden har jag jobbat på avdelning 17. Det är en opererande avdelning där vi bedriver akut vård, vilket gör att situationerna aldrig är givna.

Som sjuksköterska får jag ta stort ansvar för patienterna, kanske ibland i högre utsträckning än på andra avdelningar inom vården, och jag gillar den utmaningen. Avdelning 17 är uppbyggd i tre delar med akutintag, rehabilitering och infektion. Vi jobbar i team och är oftast en sjuksköterska och en undersköterska på sex patienter, vilket fungerar väldigt bra. Vi är ett trevligt och sammansvetsat gäng. Det finns en hög kompetens bland mina kollegor och jag tycker att man lär sig något nytt varje dag.

Jag trivs som allra bäst på ortopeden när det kommer in flera patienter samtidigt med behov av akut vård. När det är tempo utan att bli stressigt, och man får utmana sig själv genom att exempelvis ta hand om flera svåra frakturer. En vanlig dag kan annars bestå i att förbereda patienter för operation, administrera medicin, lägga om sår och hålla i kontakter med andra vårdinstanser samt anhöriga.

Jag gillar att jobba med människor, och då är ortopeden perfekt. Jag får ofta positiva kommentarer om det jobb jag gör från både patienter och anhöriga. Som jag känner nu vill jag inte jobba någon annanstans.