Ser fram emot livet och arbetet i Dalarna

Publicerad 3 juli 2014

Stäng

Kontakt

Landstinget Dalarna

Box 712 791 29 Falun 023-49 00 00 landstinget.dalarna@ltdalarna.se
Läkarna Corinna Baladi och Michaela Abura som flyttat till Dalarna från Tyskland.

Efter en framgångsrik rekryteringsresa till Hamburg kan nu Landstinget Dalarna välkomna elva nya läkare till länet. Två nya läkare har redan börjat. Läkarna Corinna Baladi och Michaela Abura ser fram emot att arbeta och bo i Dalarna.

Det är det svenska sjukvårdssystemet som har lockat hit dem, men också en god arbetsmiljö och bättre förutsättningar för att kombinera arbete och familjeliv.
– Vi är glada för den här möjligheten, säger de två nya läkarna som redan talar svenska.
– Jag bestämde mig för Sverige redan under utbildningen. Så jag började läsa svenska för att förbereda mig på att flytta hit, säger Corinna Baladi.
Hon är ST-läkare inom allmänmedicin och får sin nya arbetsplats på Britsarvets vårdcentral. Som läkare inom allmänmedicin arbetar man i Tyskland ofta i en egen mottagning.
– Det är bättre här då jag som anställd inom landstinget får möjlighet att arbeta tillsammans med andra läkare, sjuksköterskor och ytterligare yrkeskategorier. Det är utvecklande, säger Corinna.

Uppskattar Sverige

Michaela Abura är ögonspecialist med inriktning barn- och neurooftalmologi (sambandet mellan öga och nervsystem) och tjänstgör vid Falu lasarett. Michaela berättar att hon som tonåring semestrade med sin familj vid Orsa Grönklitt. Sedan dess har det hunnit bli både praktikplats vid Malungs och Särnas vårdcentraler, AT-tjänstgöring vid Enköpings lasarett och många semesterresor till Sverige. När hon får fundera ett tag får hon ihop det till minst 19 besök under åren.
Det är bland annat närheten till natur, kultur och sportmöjligheter som har lockat hit henne. Men också samarbetet mellan olika yrkeskategorier inom vården.
– Sen uppskattar jag arbetsmiljön här då det läggs stor vikt vid att utbilda ST-läkare och nya specialister. Och klimatet är sådant att de nya vågar ställa frågor. En sådan arbetsmiljö tillsammans med att det finns tid för fritid, att vila, tror jag gör mig till en bättre läkare, säger Michaela.

Språkutbildning

Vid rekryteringsträffen i Hamburg utvärderades läkarnas kunskaper i det svenska språket och till hösten väntar en 18 veckors språkutbildning som hålls av landstingets egen språklärare.
– Trots att vi två redan kan en del svenska så är språkundervisningen i höst mycket viktig även för oss, säger Corinna och Michaela med eftertryck.
De berättar hur värdefullt det är att kunna möta varje patient utefter den personens egna förutsättningar. Och de vill inte att språket ska vara ett hinder.

Rekrytering av läkare

Det tar tolv år innan en specialistläkare är färdigutbildad.
– Det tar oftast lite längre tid eftersom de är mitt i livet och familjebildning också ligger i banan. Vi har tre vägar. Att knyta läkare till oss redan under deras AT-tjänstgöring, att konkurrera om läkare med andra landsting och att rekrytera internationellt, säger Ingmarie Westling Gustavsson, personalchef i landstinget.
– Vi vet att de tyska läkarna har en jättebra baskunskap så vi kan känna oss trygga med kompetensen, säger Christiane Schmidt, HR-specialist, som välkomnar de nya läkarna till länet.