Förvaltningschef till Patientnämnden, Falun

Välkommen till Landstinget Dalarna! Vi erbjuder dig ett meningsfullt arbete där vår ambition är att göra skillnad för många människor.

Vi är länets största arbetsgivare med över 8500 medarbetare inom en mängd olika yrkesområden.

OM PATIENTNÄMNDEN

Patientnämnden är en politiskt styrd verksamhet som har i uppdrag att ta tillvara patienters och närståendes synpunkter och krav på vården. Verksamheten har en, från vården fristående, egen förvaltning och egen personal.
Genom att förmedla kontakter mellan patienter och vårdpersonal samt rapportera iakttagelser och avvikelser till vårdgivare, ska Patientnämnden bidra till kvalitetsutveckling och hög patientsäkerhet i vården.

Patientnämnden ska informera allmänhet, vårdpersonal och andra berörda om sin verksamhet samt upplysa om patientens rättigheter i det svenska sjukvårdssystemet.
I Patientnämndens uppdrag ingår även att rekrytera, utbilda och förordna stödpersoner till patienter som tvångsvårdas eller isoleras enligt lag.
Patientnämnden och medarbetarna på Patientnämndens kansli har inga disciplinära befogenheter och gör inga egna medicinska bedömningar.

Arbetsuppgifter

Patientnämnden har i uppdrag att ta tillvara patienters och närståendes synpunkter och krav på vården. Verksamheten har därför en, från vården fristående, egen förvaltning och egen personal. Genom att förmedla kontakter mellan patienter och vårdpersonal samt rapportera iakttagelser och avvikelser till vårdgivare, ska Patientnämnden bidra till kvalitetsutveckling och hög patientsäkerhet i vården. Patientnämnden ska informera allmänhet, vårdpersonal och andra berörda om sin verksamhet samt upplysa om patientens rättigheter i det svenska sjukvårdssystemet.

I Patientnämndens uppdrag ingår att rekrytera, utbilda och förordna stödpersoner till patienter som tvångsvårdas eller isoleras enligt lag.

Patientnämnden och medarbetarna på Patientnämndens kansli har inga disciplinära befogenheter och gör inga egna medicinska bedömningar.

Då vår nuvarande förvaltningschef ska gå i pension kan vi erbjuda ett utvecklande och utmanade uppdrag för en erfaren chef och ledare.

Vi arbetar i en politiskt styrd verksamhet och vi söker dig som tillsammans med dina medarbetare vill arbeta för att stärka patientens ställning i vården utifrån patienters och närståendes erfarenheter.

Som förvaltningschef och chef på kansliet har du ansvar för verksamheten, verksamhetsutveckling samt personal och budget.
Omvärldsbevakning för att utveckla verksamheten mot verksamhetsuppdraget är en naturlig del i arbetet.
Tillsammans med dina medarbetare deltar du operativt i handläggningen av inkomna ärenden. Viktigt att du som chef främjar en bra arbetsmiljö då arbetsuppgifterna kan vara mycket krävande både emotionellt och kunskapsmässigt.

Patientnämndens kansli är en liten enhet där stor vikt läggs vid ett nära samarbete i arbetsgruppen. Du ansvarar för rapportering till huvudmän samt till IVO (Inspektionen för Vård och Omsorg)

Anställningen innebär ett förordnande som chef med tillsvidareanställning i grundprofessionen.

Kvalifikationer

Krav:
Du har en akademisk examen inom relevant område och erfarenhet som chef och ledare för verksamhet inom hälso- och sjukvård med goda referenser från tidigare uppdrag.

Det krävs en mot arbetsuppgifterna svarande yrkeserfarenhet tillsammans med goda kunskaper i hälso och sjukvårdslagstiftningen.
Du ska ha god samarbetsförmåga och förmåga att på ett enkelt och pedagogiskt sätt uttrycka dig i tal och skrift.
Du är van och har förmåga att hantera människor i svåra och utsatta situationer.

Lägst B-körkort är ett krav.

Meriterande:
Erfarenhet av att leda i en politiskt styrd organisation, i synnerhet inom hälso- och sjukvård.

Arbetet kräver att du är empatisk och lyhörd då arbetet i många avseenden innebär direkt kontakt med patienter, närstående och vårdpersonal.
Du är analytisk, målinriktad, en tydlig kommunikatör, har förmåga att tänka i nya banor och är inte rädd att utmana traditioner.

Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet.

Fackliga kontakter:
SACO Annelie Sundstedt, 073-0621170, saco.dalarna@ltdalarna.se
Vårdförbundet Kerstin Erlandsson, 023-792045, kerstin.erlandsson@vardforbundet.se
Vision Margaretha Nordman, 072-0832091, vision.falun@ltdalarna.se
Ledarna Gunilla Rosendal, 023-491029, gunilla.rosendal@ltdalarna.se
Kommunal Eva Sens, 070-6614343
eva.sens@ltdalarna.se

Övrigt

Landstinget Dalarnas uppdrag är att bedriva hälso- och sjukvård, hjälpmedelsverksamhet, tandvård, kulturverksamhet och utbildning. Vi ansvarar även för kollektivtrafiken i länet. Till dessa verksamheter behövs viktiga stödfunktioner som Landstingsservice, Landstingsfastigheter och administration. Vi är, som Dalarnas största arbetsgivare, en viktig del av utvecklingen i länet. Vi har gjort vårt medieval och vill därför ej bli kontaktade av andra säljbolag eller rekryteringsföretag.