Residans

Stäng

Kontakt

Landstinget Dalarna

Box 712 791 29 Falun 023-49 00 00 landstinget.dalarna@ltdalarna.se

Residans är ett utvecklingsprojekt i scenisk folkdans och folkmusik som långsiktigt ska stärka folkdans och musik. Ett arbete som involverar utbildningar, skolor, föreningsliv, arrangörer och professionella utövare.

Namnet är inspirerat dels av att föreställningen arbetas fram i residensform, dvs att koreograf och dansare skapar föreställningen i den lokala miljö där den sedan ska spelas. Dels utifrån att detta blir en resa i dans, fysiskt genom turnén och konstnärligt för att se vilken utveckling den sceniska folkdansen och musiken kommer att ta under arbetets gång.

Residans fungerar som den konstnärliga "spetsen", pekar ut riktning och inspirerar till regional kraftsamling för att på sikt etablera en kontinuerlig verksamhet. Under 2012 och 2013 produceras den tredje föreställningen under projektets treåriga ram. Koreograf för denna produktion är Örjan Andersson.

Residans är ett samarbetsprojekt mellan Landstingen i Gävleborg, Uppsala och Dalarnas län. Samarbetsparterna i Dalarna är Dans i Dalarna, ­Folkmusikens Hus och Musik i Dalarna.