Konsthögskolestudenter från hela landet samlade i Orsa

Publicerad 24 augusti 2015

Stäng

Kontakt

Jordi Arkö

Konstkonsulent

070-307 64 33 Skicka epost

Landstinget Dalarna

Box 712 791 29 Falun 023-49 00 00 landstinget.dalarna@ltdalarna.se
Grafikworkshop i Orsa 2015Grafikworkshop i Orsa 2015Grafikworkshop i Orsa 2015

Under två veckor har sex konststipendiater från fem konsthögskolor i Sverige samlats till en gemensam workshop i Orsas konstgrafiska verkstad.

Workshopen är utformad som ett stipendium från Grafikens Hus (Ann-Margret Lindells Stipendiefond) där konsthögskoleelever från hela Sverige får pröva på gamla och nya grafiska tekniker. Tanken är att inspirera unga konstnärer till att arbeta med grafik och att skapa ett forum där unga konstnärer från hela Sverige kan mötas och samarbeta. Workshopen avslutades 21 augusti och resultatet kommer att visas som utställning i Mariefred (där Grafikens Hus nu har sitt provisoriska säte) och i Orsa.

Eleverna har fått pröva på olika tekniker, material och uttrycksformer. De har arbetat med träsnitt på MDF-board, screentryck på papper och textil samt djuptryck i form av torrnål och fotopolymer. Gruppen har testat olika tryck möjligheter och resonerat kring papper, digitala tekniker och konstnärsböcker så kallad "artist book". Det har också gjorts studieresor till Dalarnas Museum, Zornmuseet och Björnparken i Orsa Grönklitt.

Handledare för workshopen är Jordi Arkö, konstnär och konstkonsulent i Dalarna tillsammans med Orsakonstnärerna PO Söderlund, Lars Holm och Vaino Ranung.

De medverkande eleverna har varit Mattias Eliasson - Kungliga Konsthögskolan i Stockholm, Moa Sundkvist - Konstfack i Stockholm, André Talborn - Konsthögskolan Umeå universitet, Maria Buyondo - Akademin Valand i Göteborg, Ernst Skoog - Konsthögskolan Forum i Malmö och Paulina Granat - Grafikskolan i Stockholm.

Arbetet i grafikverkstaden har fotodokumenterats av fotografen Gunnel Johansson.