Fullt ös på årets mest frestliga läsfest

Publicerad 2 juni 2015

Stäng

Kontakt

Landstinget Dalarna

Box 712 791 29 Falun 023-49 00 00 landstinget.dalarna@ltdalarna.se
Malick Jagne med band värmer upp stämningen i tältet med sång och trummor

I lördags var det dags för vårens bästa litteraturjippo i regi av Falu stadsbibliotek, Borlänge bibliotek och Länsbibliotek Dalarna. Sagolek, poesibingo och sväng med Pettson & Findus i ösregnet - läs vad Malin Magnusson skriver om Läsfrestivalen 2015.

Sång, musik och berättande på svängig läsfest för de små

Det har bildats en färgglad trupp i stadsbibliotekets foajé, barn i gummistövlar och sydväst som står och droppar med sina föräldrar. Klockan är elva och gratisbiljetterna till dagens föreställningar delas nu ut för fullt. Programmet för Läsfrestivalen 2015 är maxat med roliga och inspirerande nummer och framträdanden, men som tur är för den saktfärdige är de flesta punkterna på programmet öppna och det är bara att slå sig ner och skapa med skräp, spontangå tipspromenad eller leka en sagolek med en tvättäkta sagotant från Hedemora.

Ute på scenen välkomnar värdparet Cecilia och Bengt alla och sedan trummar Malick och hans vänner igång frestivalen på riktigt. Lite glest i början men allt klapp-klapp dunka-dunka-hej drar folk. Regnet öser men idag blir regnsmattret till mys där ute under tälttaket.

Vid ett bord i biblioteket står Monica Andersson och säljer barnböcker till finpris. Hon är initiativtagare till läsprojektet Böcker till Burmas barn som skickar bilderböcker till barnen i landet.
- Reaktionen är fantastisk, säger Monica. De här barnen har aldrig sett en bilderbok tidigare och de blir överrumplade av mångfalden i böckerna. För varje såld bok i Sverige skickas en bok med Monica till Burma. Resorna bekostar hon själv men böckerna som hon tar med sig är antingen utgallrade eller inköpta av Skådebanan i Dalarna, som driver projektet.

Från café REKOmmenderas puffar dofter av nygräddad våffla och kaffe. När tårna börjar bitas därute framför scenen i regnkylan är det skönt att gå in och få lite värme och fika från bibliotekets egen servering. Idag bjuds det dessutom på poesibingo. Bibliotekarier i mallorcablå tröjor ropar ut i högtalarna och samlar in vilsen publik. Och för den som behöver lite hjälp med språket för att riktigt kunna ta del av frestivalandet har man ordnat med språkvärdar på somaliska, persiska och arabiska som syns i vimlet. För tanken är att läsfrestandet ska bli ett läsfestande, och viktigt då är ju att svenskan inte blir ett hinder.

Läsfrestivalen är ett samarbete mellan Falu stadsbibliotek, Borlänge bibliotek och Länsbibliotek Dalarna och för femte året i rad firar man barns läsning och bibliotekets läsfrämjande kraft på det här viset. Läsfrestivalen vill hjälpa till att öppna porten till orden och berättelserna, då den för många barn kan vara tung. Alla har inte föräldrar som läser för dem och i vissa hem finns kanske knappt några böcker. För att vi ska få ett gott samhälle med ett mer jämlikt utgångsläge för alla, är läskunnighet, fantasi och bildning nödvändiga bitar i kakan.

Ute igen i lördagsregnet stompar frestivalens stora drag precis igång  – Bröderna Lindgren! Barn, och inte minst deras föräldrar, rockar loss så pölarna plaskar. Min egen favorit i år är avslutande sångskojet med Pettson & Findus. Gästartist är hönan Prillan (mystiskt lik konferenciern Bengt) och tillsammans gör de tre en fenomenal show utifrån Pannkakstårtan och de andra underbara berättelserna om Gubben och Katten.