Kultur utvecklar vår sociala förmåga och minskar stress

Publicerad 17 september 2013

Stäng

Kontakt

Landstinget Dalarna

Box 712 791 29 Falun 023-49 00 00 landstinget.dalarna@ltdalarna.se
Åhörare på Malungs folkhögskolaFöreläsare professor Töres Theorell

Töres Theorell, professor och forskare vid Stressforskningsinstitutet – inledde Landstinget Dalarnas jubileumsprogram med en föreläsning om kultur och hälsa på Malungs folkhögskola.

Theorell har tillsammans med andra forskare vid Karolinska institutet med undersökningar visat hur människan och gruppen påverkas och utvecklas av musik.

- Musik är ett mycket grundläggande behov. Musik, sång och dans stärker gruppens gemenskap. Det har i sin tur lett till en högre överlevnad under människans evolution. Vi kan visa på att förmågor kopplat till musikutövande har stärkts under evolutionen, berättade Töres.

Musik och sång läker och stärker

Något händer med oss när vi håller på med musik. Vår stress minskar. Vi blir bättre på att hantera känslor och att läsa av andra människor. Det ökar vår sociala förmåga. Undersökningar av folk som sjunger i kör visar att sången stimulerar kroppens återuppbyggnad av celler.

- I forskningen kan man se att musikundervisning skapar bättre grupper i skolan och att eleverna ökar sin förmåga i matematik och språk. Det är ett stort misstag att skära ned på de estetiska ämnena, då de i sig stärker hela individens utveckling på många sätt, betonade Theorell.

En sjungande inledning

Theorell som startade överraskande med att själv sjunga en Vesper av Monteverdi engagerade och väckte publikens tankar och frågor.

- Det här var urhäftigt och väldigt intressant. Thöres har gett mig skarpa argument för det jag tror på vad gäller kulturens betydelse i mitt arbete, säger Kerstin Gatu, kursansvarig för Autismkursen på Mora folkhögskola.

Föreläsningen Kultur och hälsa med stressforskare Töres Theorell är en del av Landstinget Dalarnas jubileumsprogram: Här hittar du hela programmet