Kulturpris utökas till det dubbla

Publicerad 28 maj 2013

Stäng

Kontakt

Landstinget Dalarna

Box 712 791 29 Falun 023-49 00 00 landstinget.dalarna@ltdalarna.se

Kultur- och bildningsnämnden beslutade idag att höja prissummorna för Landstinget Dalarnas kulturpris och stipendier. Det markerar kulturskaparnas betydelse för utvecklingen i länet - av både människa och näringsliv.

- Det är en kraftig ökning av stipendiesummorna som verkligen visar att kultur- och bildningsnämnden tar kulturen och kulturskaparnas arbete på allvar, säger Malin Lagergren, kultur- och bildningschef.

Kulturpriset har funnits i 50 år och instiftades i samband med landstingets fyllde 100 år.

- I år firar Landstinget Dalarna sitt 150-års jubileum och i samband med känns det särskilt roligt att vi kunnat fatta detta viktiga beslut, säger Gunnar Barke kultur och bildningsnämndens vice ordförande.

Kulturpriset utökas från 50 000 kronor till 100 000 kronor. De två kulturstipendierna utökas från 30 000 kronor till 50 000 kronor vardera. Det fyra kulturstipendierna för unga utökas från 5 000 kronor till 10 000 kronor vardera.

- Ansökningstiden pågår just nu och de som funderar på att söka har fått ytterligare en anledning att ta chansen då summorna justeras direkt och gäller årets sökanden, informerar Ann-Catrin Lofvars ordförande i Kultur och bildningsnämnden.

Ansökningstiden varar t o m. 13 juni. Läs hur ansökan går till: www.ltdalarna.se/kulturstipendier

Kulturpriset – historisk bakgrund

Efter beredning i allmänna utskottet beslutade landstingsfullmäktige den 5 oktober 1962 att instifta ett kulturpris att första gången utdelas 1963 och att årligen avsätta pengar till priset. Detta gjordes i samband med Landstingets 100-årsfirande 1963. Jubileet manifesterades bland annat genom ett nyinstiftat kulturpris efter en motion av Ernst Hedlund (s) i Gagnef och Gudrun Sundström (s) från Kvarnsveden. Hilmer Ström från Ludvika föreslog samtidigt inrättandet av ett eller flera kulturstipendier.

Han inleder sin motion:
Det förefaller ytterst lämpligt att hugfästa landstingets 100-årsjubileum genom skapandet av ett dylikt stipendium (...) Sådana stipendier, (...) kan sägas ha en dubbel uppgift: dels lämnar de ett välbehövligt stöd åt därav förtjänta personer, dels vittnar de om givarens allvarliga önskan att på ett konkret sätt främja kultursträvandena.

Landstinget firar

I år när landstinget firar 150 år är det även 50-årsjubileum för kulturpriset och de två stipendierna. Landstinget Dalarnas vision för kulturen kan få formulera 2013 års ambition:

"I det moderna Dalarna har kulturen kraft att berika individen och driva fram ny utveckling för arbete och utveckling"

"Här kan konstnärer och kreatörer leva och verka i en tillåtande och innovativ miljö"

Ur Dalarnas regionala kulturplan 2013-2015 (ur visionen)