Kulturpristagare och stipendiater 2012

Publicerad 23 oktober 2012

Stäng

Kontakt

Landstinget Dalarna

Box 712 791 29 Falun 023-49 00 00 landstinget.dalarna@ltdalarna.se

Karin Ferner, silversmed från Falun tilldelas landstingets kulturpris 2012. "Med lekfullhet och självsäkerhet gör hon oväntat nytt av gammalt och ungt. I hennes händer förvandlas papper, tyger, lump och silver till skön konst ", så lyder motiveringen till att Landstinget Dalarnas kulturpris 2012. Karin får ta emot sitt pris vid landstingsfullmäktiges sammanträde i november.

Kulturpristagare

Karin Ferner är silversmed och många känner säkert till hennes välbesökta utställning på Dalarnas museum 2011.

Hon skriver själv: "Mina 30 år i Dalarna inte har gått spårlöst förbi, Dalarnas kulturarv ingår sedan lång tid som en naturlig del av min inspiration. Alla loppmarknader och antikmässor i Dalarna förser mig med massor av material som blandas och omvandlas till objekt och smycken. Jag har utvecklat en teknik som gör att silver och textil samarbetar och gemensamt formar annorlunda smycken. Jag arbetar med en lustfylld återanvändning av form, material, känsla och skönhet."

Karin är utbildad vid Konstfackskolan i Stockholm 1969-74 och bor i Falun. Hon är representerad på Nationalmuseum, Röhsska museet, Nordiska museet samt Värmlands och Dalarnas museum.

Stipendiater

Katarina Löfström

Motivering: Hon ger ljuset nya dimensioner och utmanar vår känsla för tid och rum. Det eftertänksamma och gåtfulla uttrycks knivskarpt.

Katarina Löfström jobbar som konstnär med video, digitala animationer, ljudinteraktivitet och skulpturala installationer. Tillsammans med regissören Jonas Åkerlund har hon gjort musikvideos för Madonna, Prodigy, Moby och Metallica.

I hennes verk, Coloratura har hon placerat 432 lampor på Uppsala konserthus. Musiken och publikens applåder inne i konserthuset förvandlas till ljus och utanför kan en annan publik uppleva konserterna genom det pulserande ljuset från lamporna. I Katarinas verk Passage getaltar hon tidsperspektivet i Höga kustens landhöjning. Passage består av fem trappsteg som ligger nedsänkta i vatten. Med tiden kommer trappan att blottläggas steg för steg, tills den helt ligger i dagen, varje trappsteg motsvarar en generation.

Katarina är född i Falun och bor och arbetar i Stockholm och Berlin. Hon har en MFA från konstfack College of Arts Craft & Design i Stockholm.

Hoff Sven Hedlund

Motivering: Kärleksfullt och egensinnigt levandegör han de arbetsvandrande dalkullornas liv kring förra sekelskiftet. Hans dokumentation utgör en viktig pusselbit i berättelsen om arbetets historia.

Hoff Sven Hedlund är en ideellt arbetande folkbildare. Under de senaste åren har han engagerat sig i de herrarbetande kullorna och 2011 trycktes Dalkullor – en svensk märkvärdighet. Den rikt illustrerade boken beskriver kullorna från Siljansbygden som får liv genom deras egna fotografier, dokument, brev och dagböcker. Under 1700-talet till långt in på 1900-talet gick de långa vandringar för att säsongsarbeta på ljus- och ammunitionsfabriker, bryggerier, kyrkogårdar, herrskapsträdgårdar, i kungliga parker, sågverk och gruvor.

Tidigare var Sven, som han själv kallade sig, annonsbyråman med verksamhet i Sverige, Lettland och USA. Idag bor han i Leksand.

Kulturstipendier för unga

Kultur- och bildningsnämnden delar också ut fyra kulturstipendier för unga. 2012 års pristagare heter:

Markus Rosendal
Markus Rosendal utvecklar swingdansen som genre och för den vidare i ett nytt sammanhang och till en större publik. Med nyfikenhet och nytänkande hittar han beröringspunkter i oväntade sammanhang. Med Dalarna som knutpunkt, med blicken ut i världen, skapar Markus en crossover och mötesplats mellan professionell och social dans samt bidrar till regional och nationell samverkan.

Linda Hellstrand
Här är en person som har en genuin passion för musik och lusten att söka nya vägar för att hela tiden utveckla sitt musicerande. Med stor musikalitet och genom flitigt arbete har Linda Hellstrand under sina år som student vid Falu Musikkonservatorium gjort stora och snabba framsteg. Hon är inte bara en begåvad violinist utan även en skicklig sångerska och studerar även komposition.

Viktoria Ericols
Viktoria Ericols är en färgstark bildberättare som både roar och oroar. Hon visar i sin konst på en stark personlig och idérik bildvärld med välgörande inslag av både provokation, samhällsengagemang och humor.

Anna-Clara Eriksson och Frida Johansson
Med ett engagemang som vi är säkra på kommer att sprida vågor såväl på scenen, som i teaterbänkarna, har Anna-Clara Eriksson och Frida Johansson kopplat samman utbildning om barnkonventionen och om barnfattigdom. Dessa eldsjälar involverar inte bara barn i Borlänge att medverka i uppsättningen av musikalen Annie, utan har också hittat starka samarbetsparter som på olika sätt deltar i projektet.

Hedersomnämnande

Vi vill också dela ut ett hedersomnämnande till den nystartade arrangörsföreningen HAAF med säte i Hedemora och Avesta. Vi behöver fler unga arrangörer i länet som arbetar över kommungränserna, och som vågar gå från tanke till handling. Detta unga gäng mellan 18-25 år genomförde sin första Turbofestival i september 2012. Inför nästa års musikfestival vill vi bidra med att ge arrangörsföreningen fem konsultationstimmar.

Kulturpriset och stipendierna

Kulturpriset är på 50 000 kronor och stipendierna på 30 000 kr vardera. De särskilda kulturstipendierna för unga är på 5000 kr vardera. Kulturpristagaren utses medan stipendierna kan sökas.