Om längtan efter att skapa ett eget paradis

Publicerad 12 juni 2014

Stäng

Kontakt

Landstinget Dalarna

Box 712 791 29 Falun 023-49 00 00 landstinget.dalarna@ltdalarna.se

"Den här utställningen handlar om ogräs och liljor. Om fiolspel, kurbits och nationalromantik. Men framför allt om drömmen om att skapa sitt eget paradis"

Så skriver Anne Carlquist, konstnären bakom sommarens utställning på Folkmusikens hus i Rättvik.

Landskapet Dalarna har med sina traditioner och sitt rika kulturliv i över hundra år varit föremål för både mytbildning och allehanda tyckande. Hur förhåller vi oss egentligen till detta? Folkmusikens Hus har, de senaste fem åren, i utställningsform granskat och ställt frågor kring Dalarnas folkkultur och identitet. Att våga se sig själv lite utifrån, och kanske konstatera att verkligheten ibland överträffar myten.

Det var en gång ett paradis - affisch

I sommarens utställning på Folkmusikens hus undersöker Anne Carlquist oss människor, vårt förhållande till våra trädgårdar och dalaromantiken med skulpturer, animationer, musik och bilder.

Anne igen:

"... idén att skapa sitt eget tillrättalagda paradis lever. Så vi fortsätter att gräva och så och plantera och rensa ogräs i en annan trädgård, vårt "eget" paradis. Men vänder vi ryggen till, så vips är mördarsnigeln där. Och lägger vi oss i hängmattan så dröjer det inte länge förrän naturen har tagit över.

Tid och plats
Det var en gång ett paradis - Anne Carlquist. Curator: Anna Sjons Nilsson
Folkmusikens hus 24 maj - 30 augusti
Öppettider: tisdag - fredag 11-18. Lördag 11 - 14

Utställningen är ett samarbete mellan Folkmusikens hus, Länskonst Dalarna /Scen Dans Konst, Film i Dalarna och Konstfrämjandet.