Aktuella utställningar och program

Stäng

Kontakt

Mentalvårdsmuseet

Besöksadress: Länsvägen 16, Skönvik, Säter Mentalvårdsmuseet Säter, Box 350, 783 27 Säter 0225-49 45 09 mentalvardsmuseet@ltdalarna.se

2017 fyller Mentalvårdsmuseet 30 år!

Det uppmärksammar vi med att i sommar visa vandringsutställningen Ont i själen och överallt - En utställning med porträtt och röster som berättar om livet på ett hospital. Utställningen är framtagen av Sörmlands museum.

Under 1900-talets början blev mentalsjukhusen i Sverige större och patienterna mångdubbelt fler. Vid sekelskiftet var antalet inskrivna 5000, femtio år senare nästan 33 000. Det är lätt att glömma bort att det finns en människa bakom varje siffra i statistiken.

Utställningen Ont i själen och överallt tar sin utgångspunkt i 25 ramade porträttfotografier som föreställer patienter vid Nyköping hospital under 1920-talet. Vilka var de? Och hur var deras tillvaro för nästan hundra år sedan? Genom föremål, bilder och andra ledtrådar från arkivet får besökaren en inblick i deras vardag. Men också en bild av idéer och praktik i det tidiga 1920-talets psykvård.
I utställningen finns också möjlighet att fördjupa sig i 9 autentiska patientberättelser. Här återfinns läkarens beskrivningar och reflektioner, men även patienternas egna ord. I en journal den 30 juli 1923 står det att en kvinna ligger still i sängen med nedstämt ansiktsuttryck och sorgsen blick. Hon säger att hon har ”ont i själen och överallt".