Aktuella utställningar och program

Stäng

Kontakt

Mentalvårdsmuseet

Besöksadress: Länsvägen 16, Skönvik, Säter Mentalvårdsmuseet Säter, Box 350, 783 27 Säter 0225-49 45 09 mentalvardsmuseet@ltdalarna.se

Kaj Franklin i bild och ord

Kaj Franklin (1955-1997) uttryckte sig i tusentals detaljerade blyertsteckningar om sitt liv och den värld han befann sig i. Han ritade rum, gator och torg och alla de objekt, människor och figurer som befolkade dessa platser. I långa listor och tecknade hyllsystem sorterade han allt från matvaror till blommor, kanske även sina tankar och känslor. I mystiska tekniska instruktioner eller recept på dekokter försökte han framställa något, oklart vad. Perspektivet i hans bildvärld följer sin egen logik. Teckning efter teckning med snarlik grundstruktur men varierande detaljer ger ett närmast animerat intryck.

Merparten av Franklins konstnärliga kvarlåtenskap finns på Mentalvårdsmuseet i Säter. Hans arbete är främst angeläget utifrån sina konstnärliga kvalitéer, men även hans livshistoria är intressant i relation till bilderna.

Karin Edvall och Johanna Hästö, är båda själva konstnärer och har under flera års tid arbetat med en djupdykning i Franklins konstnärskap. De har försökt hitta relevanta nycklar och ledtrådar till bilderna och har båda blivit helt golvade av densiteten, estetiken, berättandet och humorn i Kaj Franklins bilder. Hösten 2013 bestämde de sig för att göra en bok, för att själva få spendera mer tid med teckningarna men framför allt för att lyfta hans konstnärskap till en bredare publik.

Tillsammans med förlaget Orosdi-Back är de nu väldigt stolta över att äntligen få presentera en bit av Kaj Franklins livsverk i bokform.

Boken släpps den 1 mars kl. 18-21 på Folkbaren i Stockholm. Den 9 mars öppnar en utställning på BoMo konsthall i Borlänge innehållande ett urval av Kaj Franklins teckningar i original.