Avesta lasarett bästa AT-orten i landet

Publicerad 4 september 2018

Stäng

Kontakt

Landstinget Dalarna

Box 712 791 29 Falun 023-49 00 00 landstinget.dalarna@ltdalarna.se

Avesta lasarett rankas återigen i topp i landets AT-ranking: "Det här är så kul," säger Johanna Pallin, AT-studierektor och ST-läkare. "Vi prioriterar verkligen AT-läkarna, de är så viktiga för oss och en självklar del i vår personalgrupp."

Varje år genomför SYLF (Sveriges yngre läkares förening) en omfattande enkät om hur AT-läkarna upplever sin AT-tjänstgöring på landets sjukhus. I år svarade 1 700 AT-läkare på enkäten som ligger till grund för den ranking som görs.

I år hamnar Avesta lasarett och Gällivare sjukhus i topp. 2017 delade de två också på en hedersam andraplats, men i år lyckades de peta ner gamla ettan Västerviks sjukhus till en tredjeplats.

Avesta lasarett har under många år haft ett framgångsrikt arbete med sina AT-läkare och hamnat hög i SYLF:s totala rakning men också i enskilda delar. Under en tioårsperiod har till exempel medicinkliniken på Avesta lasarett legat på förstaplats år efter år.

– Vi har haft fina riksresultat så länge och det säger ju att våra AT-läkare är nöjda med sin utbildning hos oss, säger Johanna Pallin.

– Det låter klyschigt, men vi är en del av varandras arbetsmiljö och tar vi hand om varandra så bidrar det till att vi får en fantastisk arbetsmiljö. Delaktighet är viktigt.

AT-organisationen i Avesta består förutom av Johanna Pallin också av Edvin Hammargren, allmänmedicin på vårdcentralerna, och Carina Hedberg, AT-ansvarig för personalfrågor.

Mora lasarett har också klättrat mycket på AT-rankingen från en 25-plats förra året till en femteplats i år. Falu lasarett har däremot sjunkit något från plats 22 till plats 27. I botten placerar sig Skånes universitetssjukhus i Lund och Oskarshamn sjukhus.