Dalaklubbar bra på AKUT-test

Publicerad 27 juni 2013

Stäng

Kontakt

Landstinget Dalarna

Box 712 791 29 Falun 023-49 00 00 landstinget.dalarna@ltdalarna.se
Nationella strokekampanjen

Dalarnas idrottare är duktiga på att upptäcka stroke. Hela sju dalaklubbar är bland de 20 föreningar som nu får diplom för att de har fått flest medlemmar och supportrar att göra AKUT-testet i Nationella strokekampanjens storsatsning mot idrotten.

Nationella strokekampanjens satsning Den stora utmaningen – sport vs stroke har riktat sig till idrottare, motionärer och supportrar över hela landet. Och engagemanget har varit stort. Idrottare som Stefan Holm, Anette Norberg, Staffan Olsson, Josefine Bark och Mathias "Bissen" Larsson har alla ställt upp i kampen mot stroke.

Dessutom har mängder av idrottsförbund och föreningar engagerat sig för att deras medlemmar och supportrar ska lära sig AKUT-testet på strokekampanjens webbplats. I nuläget har över 52 000 idrottare från nästan 3 500 föreningar gjort testet.

– Gensvaret har varit enormt, säger Noemi Katzenberg Berger, projektledare för Nationella strokekampanjen. Idrotten har verkligen visat att den tar ett brett ansvar för människors hälsa.

Dalaklubbar bland de bästa i landet på AKUT-test

Nu prisas de 20 bästa föreningarna i landet med diplom, och Dalarna är det län med flest klubbar på topplistan. Hela sju klubbar på topp 20 hör hemma i Dalarna och högst hamnade Rembo IK som i dagsläget har fått medlemmar och andra att göra över 700 AKUT-test.

– Vi informerar ständigt om AKUT-testet inom vår verksamhet. Det kan ju hända vem som helst när som helst och vi har alla ett ansvar att hjälpa varandra om det skulle hända, säger Inge Andersson ordförande i Rembo IK.

– De här klubbarna har gjort en jätteinsats, säger Noemi Katzenberg Berger. Varje år drabbas 30 000 personer av stroke. Genom att lägga två minuter på ett enkelt AKUT-test på vår webbplats, kan alla lära sig symtomen på stroke och rädda liv i sin omgivning.

De sju dalaklubbarna på 20-bästalistan är:

Rembo IK
Leksands IF
Ludvika Ridklubb
Insjöns Ridklubb
Avesta OK
Leksands Ridklubb
Falu ryttarsällskap

Läs mer på www.strokekampanjen.se/sport