Nu finns KBT-behandling via nätet

Publicerad 4 oktober 2016

Stäng

Kontakt

Landstinget Dalarna

Box 712 791 29 Falun 023-49 00 00 landstinget.dalarna@ltdalarna.se

Nu kan du som bor i Dalarna och har behov av kognitiv beteendeterapi (KBT) välja att ta del av behandlingen online via din vårdcentral.

Internetbaserad KBT-behandling innebär att man får sitt behandlingsmaterial och har regelbunden kontakt med sin samtalsterapeut via nätet. Behandlingsprogrammet består av texter, bildspel, filmer, animationer och andra moment. Man kommer åt materialet via sin dator, surfplatta eller mobiltelefon när som helst på dygnet och kan repetera behandlingsavsnitt vid behov. För att bli aktuell för denna typ av behandling måste man först träffa en samtalsterapeut.

- Vi ökar tillgängligheten och valfriheten för invånaren, som kan välja att genomföra sin behandling var och när han eller hon vill. Vi kommer att kunna erbjuda fler personer samtalsstöd genom detta alternativ till traditionell behandling, säger Ann-Christin Karlsdotter Ryttberg, leg. sjuksköterska/leg. psykoterapeut, som är en av behandlarna och även samordnare för sina behandlarkollegor.

Internetbaserad KBT-behandling (iKBT) kan erbjudas till personer med problem som oro, ångest, stress, sömnproblem och depression.

-Vi har under två år genomfört en pilot på ett antal vårdcentraler i länet och kommer nu att kunna erbjuda behandlingen vid alla vårdcentraler i Dalarna. Piloten visade goda resultat; merparten av patienterna skattade sin hälsa som förbättrad efter behandlingen och både patienter och behandlare var nöjda med behandlingsmetoden, säger Ulla Allard, projektledare i primärvården, Landstinget Dalarna.

För mer information om internetbaserad KBT kan man kontakta sin vårdcentral eller ringa 1177. Kontaktuppgifter till sin vårdcentral hittar man på 1177.se.