Falu lasarett har Sveriges bästa sjukhusmat

Publicerad 21 november 2013

Stäng

Kontakt

Landstinget Dalarna

Box 712 791 29 Falun 023-49 00 00 landstinget.dalarna@ltdalarna.se
Tallrik med sallad.Personal i köket på Falu lasarett

God, vacker och väldoftande mat som lagas med bra råvaror och mycket kärlek är ett vinnande koncept för Sveriges bästa sjukhusmat, som lagas och serveras på Falu lasarett.

Juryn för det nyinstiftade priset Sveriges bästa sjukhusmat – till sista steget, har utsett Falu lasarett till vinnare i tävlingen.

Tävlingen är arrangerad av Sjukhusläkarna, en yrkesförening inom Sveriges läkarförbund, och tidningen Sjukhusläkaren. Syftet är att uppmärksamma matens och näringens roll i sjukvården.

Mat är medicin

– Mat är medicin och bra mat betyder mycket för hälsan. Det är en stor och viktig del under patienternas sjukhusvistelse och påverkar tillfrisknandet positivt vilket leder till kortare vårdtider, säger Bengt Malmqvist, chefsläkare.
– Det ska se vackert ut på tallriken, lukta gott och smaka gott, tillägger Bengt Malmqvist, chefsläkare.

Hemlagat

All mat tillagas i köket på Falu lasarett. På kort tid har personalen på kostservice kommit långt med ambitionen att laga mat från grunden.
– 80 procent av maten vi lagar görs från grunden med bra råvaror, och stort kunnande från våra kockar som lagar mat med kärlek, säger Linda Haglund, teamchef på Kostservice, Falu lasarett.

Varm mat direkt till avdelningarna

– Det är varm mat som kommer ut till vårdavdelningarna direkt efter att den tillagats i lasarettets kök. Ingen mat värms ute på avdelningarna, säger Linda Haglund.
Maten körs ut till avdelningarna i kantiner vilket gör att patienterna själva kan välja storlek på portionen och tillbehör till maten.
Även patientmatsalarna vid Falu lasarett får högt betyg av juryn. De är lugnt, ljust och trevligt möblerat, vilket gör måltiden till en avkopplande stund för patienterna.

Utbildningscheckar i pris

Sjukhuset får tre utbildningscheckar à 10 000 kronor till förtjänta personer ur olika personalkategorier, med syfte att ge inspiration för bättre sjukhusmat.
– Det är jätteroligt och oerhört hedrande. Men det förpliktigar, det här är bara början nu ska vi fortsätta att utvecklas, säger Birgit Pallin, driftchef på Kostservice.

Se juryns motivering