Fick du delade magmuskler efter att du varit gravid? Då kan du delta i en forskningsstudie

Publicerad 20 oktober 2017

Stäng

Kontakt

Landstinget Dalarna

Box 712 791 29 Falun 023-49 00 00 landstinget.dalarna@ltdalarna.se

Martin Eriksson Crommert, forskare på Universitetssjukvårdens forskningscentrum och sjukgymnast, startar ett forskningsprojekt i mitten av november för att se hur delade magmuskler påverkar kvinnor. Arbetet sker i samarbete med Catharina Gustavsson, fysioterapeut i Dalarna. Tanken är att ta reda på om delade magmuskler har någon inverkan på till exempel ryggbesvär.

Cirka 100 kvinnor behövs i forskningsstudien. De kvinnor som deltar ska komma till vårdcentralen och fylla i en enkät, mäta glipan mellan magmusklerna, mäta muskelfunktionen med hjälp av ultraljud och mäta sin fysiska aktivitetsnivå under en vecka med en stegräknare. 20 kvinnor kommer också att få delta i en intervjustudie.

Så upptäcker du glipan mellan magmusklerna

Ligg på rygg med böjda knän. Lyft huvudet från golvet och se om du får in två fingrar i bredd mellan magmusklerna precis ovanför naveln. Finns det utrymme för två fingrar eller mer är du välkommen att höra av dig för att eventuellt delta i studien.

Intresserad?

För att anmäla intresse ring eller skriv till forskningssekreterare Madelaine Jansson telefon 019-602 57 84, e-post ufcadmin@regionorebrolan.se. Datainsamlingen kommer att ske på Primärvårdsrehab i Borlänge och Lugnets fysiocenter i Falun.