Filmkollo för tjejer i Dalarna inspirerar unga filmskapare

Publicerad 6 juli 2017

Stäng

Kontakt

Landstinget Dalarna

Box 712 791 29 Falun 023-49 00 00 landstinget.dalarna@ltdalarna.se

För andra året erbjuder Film i Dalarna ett filmkollo för tjejer i Dalarna som just nu pågår för fullt. Kollot erbjuds i Avesta, Gagnef och Falun och målgruppen är tjejer 13-16 år. Intresset är stort.

Vi vill inspirera tjejer till att skapa film

Ladyfestfilm grundades 2016 av filmaren och projektledaren Emilia Henriksson från Grrrlcollection och Linda Svensson som är barn- och ungdomskonsulent på Film i Dalarna. Syftet är att skapa ett rum, utanför normer och fördomsfulla förväntningar, där tjejer kan nätverka och skapa film tillsammans.

Filmbranschen är en mansdominerad bransch, vilket uttrycker sig i att förhållandevis få kvinnor är verksamma såväl framför som bakom kameran. Det syns också i statistiken över vilka filmer som når ut till våra biografer, samt i avsaknaden av komplexa och namngiva kvinnoroller.

– Vi vill arbeta förebyggande, visa på alternativ, inspirera och välja till tjejer och kvinnor. Det finns och har alltid funnit fantastiska kvinnor i branschen. Detta kan vara ett sätt att synliggöra dem och visa en möjlig väg för unga filmskapare, menar Linda och Emilia.

Samverkan mellan kommuner och Landstinget Dalarna

Årets kollon sker i samarbete mellan Grrrlcollection, Film i Dalarna, Dalarnas Museum, Avesta Kommun, Gagnef Kommun och Falu Kommun.

Glöm inte följa Landstinget Dalarna på Instagram.

 

Ladyfestfilmkollo