Ge blod i december – rädda liv!

Publicerad 27 november 2018

Stäng

Kontakt

Landstinget Dalarna

Box 712 791 29 Falun 023-49 00 00 landstinget.dalarna@ltdalarna.se

Inför jul- och nyårshelgen behöver blodlagret i Dalarna fyllas på. Ge årets bästa julklapp och boka tid för blodgivning i december.

I år inträffar jul och nyår på vardagar, vilket ger färre tillfällen att lämna blod. Det är därför extra viktigt att blodlagret fylls på i december så att det finns tillgängligt blod för dem som behöver det under helgerna. Det behövs blod från alla blodgrupper, men särskilt för blodgrupperna 0-, 0+ och A+.

- Vi hoppas att alla som har möjlighet att lämna blod bokar tid för blodgivning under december. Det är ett bra tillfälle att ge en julklapp som verkligen gör skillnad, säger Jennie Jansson, blodcentralen Falun.

Om du är kvinna kan du lämna blod högst tre gånger per år och som man kan du lämna blod fyra gånger per år. Blodet som du ger används bland annat vid förlossningar, operationer, olyckor, behandling av cancersjukdomar och kroniska sjukdomar.

- Att ge blod är en insats som räddar liv. Att lämna en påse blod tar cirka tio minuter och kan hjälpa upp till tre patienter. Som tack för din insats får du en liten gåva. Det går även att välja att skänka ersättningen till något välgörande ändamål. I december går pengarna till Radiohjälpen, Riastugan och Barncancerfonden, säger Jennie.

Aktuella öppettider

Blodgivningscentralerna håller öppet till och med 21 december. I mellandagarna är det öppet 27- 28 december och från och med den 2 januari gäller ordinarie öppettider igen. På www.geblod.nu kan du se samtliga öppettider.

Boka tid via webben

Du som är blodgivare kan boka tid via webbplatsen www.geblod.nu. Tjänsten gör det möjligt att boka samt av- och omboka din blodgivningstid.

Vill du bli blodgivare?

Besök geblod.nu för att läsa mer om hur det går till och lämna din intresseanmälan.