Landstinget Dalarna tidigt ute med hemtest av både klamydia och gonorré

Publicerad 31 juli 2015

Stäng

Kontakt

Landstinget Dalarna

Box 712 791 29 Falun 023-49 00 00 landstinget.dalarna@ltdalarna.se

Sedan den 13 april i år kan du nu testa dig för både klamydia och gonorré enkelt och gratis. Testet får du i brevlådan. - Alla kan testa sig nu med de enkla hemtesterna, det är inte bara ungdomar som drabbas, säger barnmorskan Eira Alanko.

Enligt Folkhälsomyndighetens statistik på riksnivå ligger klamydia på fortsatt hög nivå och gonorré har ökat med 20 procent. Tidigare har man endast haft möjlighet att testa sig för klamydia via hemtestet men nu tas prover även för gonorré, som innan var tvunget att testas via gynekologisk undersökning för de med slida och ett pinnprov i urinröret för de med penis. Landstinget Dalarna är tidigt ute med detta och det är endast ett fåtal andra landsting som erbjuder hemtest av båda sjukdomarna.

 
Eira Alanko - Barnmorska

Barnmorskan Eira Alanko välkomnar förenklingen av att testa sig.

– Om vi kan få fler att testa sig tror jag vi kan få fler att skydda sig genom att de börjar tänka efter. Kondomen ska vara självklar, just do it! Alla under 25 får ju dessutom gratis kondomer hos sin ungdomsmottagning. Sex ska vara njutbart både före, under och efter brukar jag säga. Genom att skydda dig slipper du ju även oron efteråt, säger Eira.

Har du haft oskyddat sex och är orolig kan du beställa hemtestet via klamydiatest.nu, eller besöka STI-mottagningen om du är vuxen eller din ungdomsmottagning om du är under 21. Har du akuta besvär i underlivet bör du besöka din vårdcentral i första hand.