Landstinget Dalarnas kulturpris till skicklig fotograf

Publicerad 28 oktober 2014

Stäng

Kontakt

Landstinget Dalarna

Box 712 791 29 Falun 023-49 00 00 landstinget.dalarna@ltdalarna.se

Fotografen Anders Hanser får Landstinget Dalarnas kulturpris 2014. Det beslutade kultur- och bildningsnämnden i Landstinget Dalarna på tisdagen.

Årets kulturpristagare och stipendiater visar med sin konst och verksamhet upp den stora kulturkraft och breda konstnärliga kompetens som vuxit fram och finns i länet. Här finns en bredd av genre och uttryck, i allt från nyskapande verk och det som tar avstamp i traditionen till hantverkets tysta kunskap och undersökandets lust.

I år går kulturpriset till Anders Hanser, filmare och fotograf med bildspel som särskild specialitet. Född i Orsa och verksam i Stockholm. Under 35 år har han gjort filmer och bildspel om de mest skiftande ämnen och storheter, om natur och kultur och med en särskild förkärlek till Dalarna. Många av hans bildspel finns att se på museer och andra institutioner runt om i Sverige, varav flera i Dalarna. Landstinget Dalarnas kulturpris är på 100 000 kronor.

Stipendiater blir Samuel Hällkvist, jazzgitarrist från Gustafs och Malin Pettersson Öberg, konstnär från Falun, som båda får 50 000 kronor vardera. De fyra kulturstipendierna för unga är på 10 000 kronor och delas i år ut till Hanna Björklund Olsson, 22-årig designer från Leksand, Cecilia Bonde, 24-årig textildesigner från Falun, Isabell Gustafsson, 24-årig jazzpianist från Gagnef och Stefan Löfstedt, 25-årig skådespelare, regissör och manusförfattare från Gagnef.

Stipendierna utdelas till personer som är bosatta inom länet, eller som själva eller genom sin kulturella verksamhet har anknytning till länet.

År 2014 har 37 ansökt om kulturstipendiet, varav 23 kvinnor och 14 män. Flest ansökningar har kommit inom tre områden, uppräknade i fallande ordning: konst, musik och litteratur.
31 personer har sökt kulturstipendium för unga, varav 24 kvinnor och 7 män. Flest ansökningar kom in inom musikområdet.

Priser och stipendium delas ut vid Landstinget Dalarnas fullmäktigemöte den 24 november.

Läs mer om pristagarna och motiveringarna här