Lyckad landning för ambulanshelikopter

Publicerad 4 september 2014

Stäng

Kontakt

Landstinget Dalarna

Box 712 791 29 Falun 023-49 00 00 landstinget.dalarna@ltdalarna.se

Torsdagen 4 september landade ambulanshelikoptern från Värmland på Mora flygplats. Landningen ingick i den övning som piloter måste genomföra för att säkert kunna landa i samband med uppdrag till Mora.

- Helikoptern kompletterar vägambulansen och kan erbjuda snabba insatser för patienter i behov av kvalificerad vård i hela länet, inte minst i fjällvärlden. Det är ett lyft för hela verksamheten, säger Tomas Riman, divisionschef för kirurgiska specialiteter.

Representanter från Landstinget Dalarna, Landstinget i Värmland, Mora kommun, Mora flygplats samt media hade samlats på Mora flygplats för att se landningen. Något försenad landade så helikoptern vid 11.30-tiden. Förseningen berodde på att ambulanshelikoptern hade fått rycka ut på ett larm.

Man passade även på att slå i den symboliska första spiken i den byggnad som ska fungera som jour-rum och förråd för medicinsk utrustning på flygplatsen. Landstingsråd Ingalill Persson och Gunnar Barke, Moras kommunalråd och ordförande i Dalaflyget Bengt-Åke Rehn och fastighetschefen i Mora kommun, Åke Knuts, stod för spikandet.

Man passade även på att slå i den symboliska första spiken i den byggnad som ska fungera som jour-rum och förråd för medicinsk utrustning på flygplatsen

Mora kommun kommer att stå för det fortsatta byggandet och landstinget kommer att förhyra de nya lokalerna samt en hangar som finns på Mora flygplats sedan tidigare.

Landstinget Dalarna fortsätter nu sitt genomförande för att etablera en ambulanshelikopterverksamhet i samverkan med Värmland. Verksamheten kommer att bedrivas i ett gemensamt kommunalförbund som bildades under juni månad i år. I Värmland startade verksamheten i augusti i år och i Dalarna är målet att verksamheten ska vara igång sommaren 2015.