Ny ambulansstation i Falun invigdes

Publicerad 29 januari 2016

Stäng

Kontakt

Landstinget Dalarna

Box 712 791 29 Falun 023-49 00 00 landstinget.dalarna@ltdalarna.se

Under fredagen invigdes den nya ambulansstationen i Falun. Stationen ligger i direkt anslutning till lasarettet med toppmoderna lokaler som inrymmer en stor vagnhall, utbildningslokaler och fina personalutrymmen.

I samma lokaler har även ambulanssjukvårdens länsledning kontor. Den nya byggnaden är miljöcertifierad enligt "Miljöbyggnad" och har fått den högsta klassen guld. Det finns endast ett fåtal sjukvårdsbyggnader i landet som har uppnått guldklass, varav Landstinget Dalarna har två.

-Det har varit en lång resa fram tills idag, så till vida att det funnits många olika förslag till lösningar på den nya stationens placering. När beslutet äntligen togs att bygga på den här platsen i direkt anslutning till lasarettet känns det verkligen som vi fått de bästa förutsättningarna att bedriva verksamheten framåt, säger Fredrik Forselius, verksamhetschef för ambulanssjukvården.

Bandklippning på ambulansen

En medicinteknisk utveckling både vad gäller utrustning och kompetens sker ständigt och under invigningen i Falun visades för första gången den unikt framtagna "Dalaambulansen" upp som är det senaste tillskottet i ambulansflottan. I denna typ av ambulans kan två ambulanssjukvårdare sitta bak med patienten, med säkerhetsbälten på, och ändå nå all vårdutrustning de behöver. Att de som jobbar i ambulansen kan sitta fastspända ökar säkerheten för både personal och patient. I dagsläget har Landstinget Dalarna tre av dessa fordon, och ett fjärde på gång.

37000 uppdrag

I Dalarna finns för närvarande 23 ambulanser dagtid och 18 nattetid. Det finns dessutom 14 sjuktransportfordon som utför liggande transporter med patienter som inte bedöms behöva vård under transporten. 270 medarbetare arbetar på 12 stationer runt om i länet. De utförde tillsammans 37000 ambulansuppdrag och cirka 14000 sjuktransportuppdrag under 2015.