Över 600 bebisar har fötts på förlossningen i sommar

Publicerad 23 augusti 2017

Stäng

Kontakt

Landstinget Dalarna

Box 712 791 29 Falun 023-49 00 00 landstinget.dalarna@ltdalarna.se
Nyfödd bebis.

Det är alltid högt tryck på landets förlossningsavdelningar sommartid. I år har det fötts över 600 bebisar på Falu lasarett under semesterperioden, från midsommarveckan fram till mitten av augusti.

Trots att bemanningen på förlossningen varit ansträngd i sommar med färre barnmorskor i tjänst, har det gått bra. Personalen har gjort en fantastisk arbetsinsats:
– Att det gått förhållandevis bra beror på att personalen har ansträngt sig till det yttersta och tagit extrapass, sålt semesterveckor och bytt arbetsuppgifter, säger Emelie Sternö, biträdande verksamhetschef på kvinnokliniken, Falu lasarett.
Bemanningen har också stärkts upp med hjälp av barnmorskor från primärvården och enstaka barnmorskor från andra landsting.

Det har funnit plats för alla blivande föräldrar. Ingen har skickats vidare från förlossningen i Falun till andra landsting på grund av platsbrist. Däremot har Landstinget Dalarna tagit emot blivande föräldrar från både Västerås och Gävle på grund av att landstingen där haft platsbrist.

Det uppmärksammade dalafallet med mamman som fick föda i Åbo, berodde inte på platsbrist vare sig på neonatalavdelningen eller förlossningen på Falu lasarett. Utan på att den för tidigt födda bebisen behövde specialistvård på ett universitetssjukhus. Då Uppsala universitetssjukhus inte kunde ta emot den blivande mamman, skickades hon till Åbo.

Förra året föddes 3 306 bebisar i Dalarna.