Rättspsykiatriska kliniken nominerad till Guldskalpellen

Publicerad 2 april 2014

Stäng

Kontakt

Landstinget Dalarna

Box 712 791 29 Falun 023-49 00 00 landstinget.dalarna@ltdalarna.se

Rättspsykiatriska kliniken i Säter har blivit nominerade till Guldskalpellen 2014 för sitt genombrottsprojekt "Säker vård och återhämtning i god miljö – från input till output".

Några av deltagarna i lokala genombrottsprojektet. Ulf Christoffersson, Anette Almroth Nilsson, Martin Karlsson, Mona-Britt Tallberg, Tom Fellman och Jonas Hopfgarten.
Några av deltagarna i lokala genombrottsprojektet. Ulf Cristoffersson, Anette Almroth Nilsson, Martin Karlsson, Mona-Britt Tallberg, Tom Fellman och Jonas Hopfgarten. Foto: Sofia Eklund

– Det är kul att vårt arbete uppmärksammas och vi känner oss stolta över nomineringen, säger Mona-Britt Tallberg, enhetschef på Rättspsykiatriska kliniken.

I projektet har man arbetat efter PDSA-modellen (planera, pröva/göra, värdera/analysera och agera) för att identifiera och genomföra förbättringar för verksamhetens vårdprocess.
– Vi har arbetat med hela vårdprocessen, från hur vi tar emot patienter till hur vi utreder och behandlar och slutligen slussar ut patienten igen, säger Mona-Britt Tallberg.

Motivering

"Rättspsykiatriska kliniken Säter har tagit ett helhetsgrepp över vårdprocessen från början till slut. Det är en process som har varit svårdefinierad på grund av flera faktorer, bland annat balansen mellan rättsliga processer, den enskilde patientens vård och vårdtiden. Helhetsbilden av processen har gett tydligare struktur. Med hjälp av denna kan de nu definiera var i vårdprocessen patienten befinner sig."

Vinnaren utses i maj

Guldskalpellen är Dagens medicins pris för årets förnyare i sjukvården. Totalt är det 57 bidrag från 16 landsting som har nominerats till Guldskalpellen i år. Vinnaren presenteras i slutet av maj och utses av en jury som består av ledande företrädare för svensk sjukvård.
Se samtliga nominerade 2014