Så förbereder vi oss inför Skid-VM

Publicerad 20 januari 2015

Stäng

Kontakt

Landstinget Dalarna

Box 712 791 29 Falun 023-49 00 00 landstinget.dalarna@ltdalarna.se

I februari är det dags för Skid-VM i Falun. Tillsammans med Vasaloppet och pågående sportlov beräknas invånarantalet i Dalarna fördubblas under Skid-VM. Landstinget Dalarna har arbetat med förberedelser för att kunna ge en bra sjukvård till besökare och invånare och för att vara kunna möta besvärliga situationer, till exempel större olyckor, på ett tryggt sätt.

Ingela Boberg, beredskapssamordnare Landstinget DalarnaFörberedelserna inför VM har pågått i tre år och man har bland annat tittat på tänkbara risker inom områden som trafiksituationen, smitta, masskadehändelse eller extremt väder.
- Det är egentligen ingen större skillnad från hur vi arbetar med dessa frågor i vardagen. Vi har en plan i kris och katastrofberedskap för tänkbara scenarion som skulle kunna hända när som helst, säger Ingela Boberg, beredskapssamordnare Landstinget Dalarna.
I förberedelsearbetet har man också samverkat med de andra blåljusmyndigheterna (polis och brandkår), närliggande landsting och Länsstyrelsen.
- Vi har haft övningar inför Skid-VM tillsammans med samverkande myndigheter i länet. Vi har också varit i kontakt med andra VM-arrangörer internationellt för att lära oss från dem, säger Ingela.

Ökad beredskap

Under själva Skid-VM kommer Landstinget Dalarna att ha en så kallad prehosipital sjukvårdsledning på plats vid VM-arenan på Lugnet i Falun. Det är en funktion som man brukar ha på plats vid större evenemang och som har en samordnings- och ledningsfunktion.
- Vi kommer också att gå upp i stabsläge från 18 februari till den 1 mars, vilket betyder att vi har dagliga avstämningsmöten med vår särskilda sjukvårdsledning för att hela tiden hålla oss underrättade om läget, säger Ingela.

VM-vårdcentral för besökare

För besökare, tävlande och personal vid Lugnet kommer man att ha en särskild VM-vårdcentral dit man kan vända sig om man behöver akut sjukvård. Vårdcentralen kommer att finnas i Högskolan Dalarnas lokaler.
- Vi vill att alla de som besöker Skid-VM i Falun ska få en bra och nära vård om det behövs. Vårdcentralen är också viktig för att akutmottagningen vid Falu lasarett ska avlastas, säger Ingela.

Vården fungerar som vanligt

För alla fast boende i Dalarna kommer vården att fungera precis som vanligt, men på grund av ökad trafik och folk i rörelse kan det vara bra om man är ute i god tid när man ska besöka Landstinget Dalarna. Man kan alltid ringa 1177 eller besöka 1177.se för sjukvårdsrådgivning dygnet runt.

Förutom att ge hälso- och sjukvård till besökare och invånare kommer Landstinget Dalarna att finnas på plats i ett antal montrar på VM-området för att prata med befolkning och VM-besökare om Landstinget Dalarnas arbete.