Under ytan – urban fantasy-lajv för gymnasieungdomar

Publicerad 4 maj 2017

Stäng

Kontakt

Landstinget Dalarna

Box 712 791 29 Falun 023-49 00 00 landstinget.dalarna@ltdalarna.se

Under ytan utspelar sig i ett alternativt Falun där en annan, mörkare verklighet existerar jämte vår egen. Vissa personer har förankring i båda verkligheter och tvingas leva mitt emellan. Du är en av dem…

Detta är inledningen till Under ytan – en urban fantasy lajv för gymnasieungdomar i Falun. Initiativtagaren Linus Lindgren är manusförfattare, arrangör och ledare till lajvsagan som pågår under vårterminen i Falun. Projektet drivs och kan genomföras delvis tack vare projektmedel från Landstinget Dalarna.

Berätta – hur går detta till?

– Vi har workshops med dramaövningar på Kulturhuset varannan torsdag som ett slags förmöte till själva lajvet. Däremellan genomför vi lajvet någonstans i Falun. Det kan vara utomhus eller i Ungdomens hus/Valhall. Att delta är helt frivilligt och kostar inget. Vid själva lajv-tillfället handlar det om att lösa uppgifter tillsammans, hitta kreativa lösningar eller ställas inför moraliska dilemman. Vissa uppgifter är öppna och andra inte. Du går in i en fantasi men ska agera funktionellt och lösa uppgifter för att komma vidare.

Vad kan en lajv ge?

– Detta är givetvis individuellt men att delta i en lajv är framför allt jättekul! Du lär känna dig själv och utvecklar din empati genom att sätta sig in i olika karaktärer. Du utmanar dig själv genom de prövningar lajvet utsätter dig för, du blir modigare och övar din närvaro här och nu. Att samarbeta med andra och utvecklas socialt är ytterligare positiva aspekter.

Berätta lite mer om själva storyn!

– Storyn i Under ytan är förlagd till nutid. En maktgalen, egocentrisk person som levt i flera hundra år anländer till Falun. Som falubo behöver du ta dig över en rad hinder för att kunna göra dig fri.

Hur många deltar?

– Ett tiotal ungdomar varje gång. Vill fler vara med finns det plats. De flesta går tekniska utbildningar, på Falu Fri eller NTI gymnasiet. Målgruppen är nybörjare; jag ville skapa en aktivitet för gymnasieungdomar som jag själv hade gillat i den åldern. Min förhoppning är att inspirera till att ungdomarna fortsätter göra egna lajv framöver.

När började du jobba med Under ytan?

– Jag började i somras och sökte sen projektmedel från landstinget i augusti som beviljades i oktober. Då satte vi igång direkt med workshops och höll sedan första lajven i januari i Ungdomens hus.

Saga Ytterholm är en av deltagarna. Hon är 17 år, går på NTI-gymnasiet och deltog i en workshop som Linus Lindgren höll på Kulturhuset. Då fick ungdomarna göra olika drama- och improvisationsövningar och öva sig att spela olika roller genom att fantisera en karaktär.

Berätta hur det är att delta!

– Jag har alltid gillat lajv och ville göra något annorlunda. Det roligaste är att få uppleva storyn i själva lajvet och känna gemenskapen med de andra i gruppen. Det är inte svårt, man blir mycket välkomnad och jag tycker jag blivit bättre på att prata inför andra. Jag skulle gärna delta i fler lajv framöver, berättar Saga.