Visningsmiljö för barn med funktionsnedsättningar invigd

Publicerad 23 april 2015

Stäng

Kontakt

Landstinget Dalarna

Box 712 791 29 Falun 023-49 00 00 landstinget.dalarna@ltdalarna.se

I projektet Omgivningskontroll för barn har visningsmiljöer för barn med funktionsnedsättningar byggts upp för att öka deras rörlighet och självständighet. Nu finns en sådan miljö i Borlänge.

Med omgivningskontroll menas i detta sammanhang att med ett annat styrsätt än vanlig fjärrkontroll eller tryckknapp styra saker i omgivningen. Det kan handla om att använda ögonen, rösten eller fötterna för att styra exempelvis stereon, dörrar, lampor och leksaker.

-Barn med funktionsnedsättningar har idag ofta begränsad tillgång till omgivningskontroll, det är ett eftersatt område. Vi vill bidra till att barn ska få leka, säger Hanna Gullskog, chef för avdelning KLOK på LD Hjälpmedel.

Landstinget Dalarna och Västerbottens läns landsting har genom Jimmy Dahlstens fond fått medel för att kunna genomföra projektet. De båda landstingen har byggt upp visningsmiljöer där barn i alla åldrar kan prova på både lek och nytta genom olika typer av omgivningskontroll.

Under onsdagen den 22 april invigdes visningsmiljön i LD Hjälpmedels lokaler i Borlänge. Där kommer den finnas kvar och utvecklas med tiden. Miljön ska stimulera till lek och tipsa närstående om hur de kan anpassa barnets olika vistelsemiljöer på så sätt att ett barn med funktionsnedsättning på samma sätt som andra barn kan byta kanal på tv:n, svara i telefonen och leka självständigt.