Akupunktur minskar inte förlossningssmärta enligt ny forskning

Publicerad 5 maj 2015

Stäng

Kontakt

Landstinget Dalarna

Box 712 791 29 Falun 023-49 00 00 landstinget.dalarna@ltdalarna.se

Akupunktur minskar inte smärta vid förlossning, men med extra elektrisk stimulering av nålarna verkar dock kvinnor kunna hantera smärtan bättre. Detta har Linda Vixner, forskare vid Högskolan Dalarna, kommit fram till i sin forskning.

Akupunktur med enbart manuell stimulering av nålarna används i dag på alla svenska förlossningsavdelningar. Nu talar en större studie som gjort vid Karolinska institutet och Högskolan Dalarna för att denna typ av smärtlindring inte minskar smärtan vid en förlossning.

– Vi hittade inga skillnader mellan grupperna när de fick skatta sin förlossningssmärta, vare sig under själva förlossningen eller två månader senare. Det verkar som att akupunktur inte kan påverka den starka smärtintensiteten på ett bättre sätt än standardbehandling, säger fysioterapeuten Linda Vixner, forskare vid Högskolan i Dalarna, som genomfört studien tillsammans med forskare från Karolinska institutet, Högskolan i Skövde och Göteborgs universitet. Landstinget Dalarna har varit med och finansierat studien.

Inför studien lottades 303 förstföderskor in i tre olika grupper: akupunktur med manuell stimulering, akupunktur med både manuell och elektrisk stimulering eller vanlig standardbehandling. Kvinnorna som fick akupunktur hade även tillgång till standardmetoderna. Under förlossningen fick kvinnorna skatta sin smärta och dessutom undersöktes hur mycket annan smärtlindring som användes efter akupunkturbehandlingen. Dagen efter fick kvinnorna svara på frågor om sina upplevelser av förlossningen, och man följde även upp kvinnorna två månader senare.

Resultaten visar att kvinnorna i gruppen som fick akupunktur med elektrisk stimulering av nålarna behövde mindre av annan smärtlindring. 46 procent av dem använde epiduralbedövning, jämfört med 70 procent i gruppen som fick standardbehandling och 61 procent för de som fick akupunktur med enbart manuell stimulering.

Nyligen disputerade Linda Vixner vid Karolinska institutet på resultatet från sin forskning.

– Den här avhandlingen visar att akupunktur inte kan påverka den starka smärtintensiteten på ett bättre sätt än standardbehandling men att akupunktur med kombinationen av manuell och elektrisk stimulering skulle kunna göra att kvinnorna klarar att hantera förlossningssmärtan bättre.

Läs hela avhandlingen här