Bildgoogla inte klamydia!

Publicerad 9 september 2013

Stäng

Kontakt

Landstinget Dalarna

Box 712 791 29 Falun 023-49 00 00 landstinget.dalarna@ltdalarna.se

Varje timme året runt smittas fyra personer av klamydia i Sverige. Under sommaren är det ännu fler som drabbas. Klamydiamåndagen är en satsning för att öka medvetenheten kring en av Sveriges vanligaste könssjukdomar och påminner om vikten av att testa sig.

Klamydiamåndagen infaller i år måndag den 9 september. Det är elfte året som en av Sveriges vanligaste könssjukdomar uppmärksammas med en egen dag. Klamydiamåndagen uppmanar till testning och påminner om vikten av säkrare sex. I år sprids den ovanliga uppmaningen "bildgoogla inte klamydia" i en nationell kampanj. Förhoppningen är att målgruppen män i åldern 20-24 år förstår att det är bättre att testa sig för klamydia än att söka svaret genom bilder på nätet. För dem som ändå bildgooglar så finns bilder som länkar till Klamydiamåndagen.se där man kan få mer information om klamydia och testning.

- Affischer med budskap som till exempel "Äntligen ensamma? Bildgoogla inte klamydia", har skickats ut till länets skolor och ungdomsmottagningar, säger Maria Kivi, hiv/STI samordnare Landstinget Dalarna.

Särskilt har en ökning av klamydiasmittade identifierats i gruppen yngre män. Det är främst den målgruppen kampanjen vill nå, då dessa testar sig mer sällan än kvinnor.

- Efter sommaren är det viktigt att uppmärksamma klamydia eftersom vi vet att många har oskyddat sex under den här perioden. Klamydiamåndagen görs i nationell samverkan och i år medverkar alla Sveriges landsting. Kampanjen är ett sätt att påminna om vikten av att testa sig, säger Maria Kivi.

Klamydiamåndagen.se

Via klamydiamandagen.se kan man beställa ett hemtest eller hitta mottagningar i Sverige som erbjuder test för klamydia. På webbsidan finns information om klamydia, säkrare sex och vikten av att regelbundet testa sig för klamydia.

Fakta

Under 2012 fick 37 715 personer klamydia Sverige. Året innan var antalet smittade 37 292 personer. Klamydia är vanligast i åldrarna 15-29 år.

Klamydia är en bakterie och många som smittas får inga symptom. En obehandlad infektion kan för både kvinnor och män leda till problem med att få barn i framtiden. Provtagning för klamydia går snabbt. Man lämnar ett prov och får svar inom en vecka. Det går även att beställa hem ett test via internet. Test och behandling är alltid gratis. Klamydia är anmälningspliktigt enligt smittskyddslagen. Det innebär att en person som misstänker att den smittats är skyldig att testa sig. Man måste även hjälpa till med smittspårning och lämna uppgifter om vilka partners man haft – något som kan göras anonymt.

För mer information:

Maria Kivi, hiv/STI samordnare Landstinget Dalarna 023-491419 maria.kivi@ltdalarna.se