Dans och skulptur möts under historisk vecka i Säter

Publicerad 24 juli 2015

Stäng

Kontakt

Landstinget Dalarna

Box 712 791 29 Falun 023-49 00 00 landstinget.dalarna@ltdalarna.se

Under en och en halv vecka med start den 26 juli sker ett gränsöverskridande kulturmöte i Säter mellan danskompaniet ilDance och skulptören och konstnären Kajsa Mattas.

Samarbetet, som går under namnet Artists in Residence i Säter, summeras i dansföreställningen Il Young den 5 augusti. Artists in Residence är ett residensprogram där inbjudna konstutövare får möjlighet att arbeta i Dalarna ochunder en tid fördjupa sig i sitt konstnärskap, ett samarbete mellan Kulturen i Säters kommun, Skonbo AB och ANODA Dans.

28 juli -3 aug finns möjlighet för media att ta del av konstnärernas arbetsprocess bakom kulisserna och besöka dem på Skönviksområdet i Säter. Den 5 augusti, som en del i den Historiska veckan i Säter, kan du dessutom delta i det publika program där programpunkter i dans och i konst finns med.

Program onsdag 5 augusti:

13.30-15.30 Mötesplats för dans. Workshop för länets danspedagoger med ilDance, Skönviks konferenscenter.

16.00-17.30 Rum och rörelse – möte mellan konstformer. Ett samtal med ilDance och konstnären Kajsa Mattas. Moderator Anneli Strömberg, enhetschef för Scen Dans Konst på Landstinget Dalarna. Vi bjuder på eftermiddagsfika. Mentalvårdsmuseet i Säter.

18.30-19.30 Dansföreställning ilYoung, Säters Folkets Hus.

ilDance är ett oberoende och internationellt samtida danskompani med säte i Göteborg som drivs av koreograferna Lee Brummer och Israel Alioni. De har genom residens i Härnösand, Vilhelmina och nu Säter under sommaren arbetat med tio unga dansare från professionella dansutbildningar från hela landet för att skapa föreställningen ilYoung. Residenset avslutas med en offentlig föreställning i Säter, för att vidare fortsätta på turné till Göteborg, Stockholm och Härnösand.

Konstnären Kajsa Mattas är en väletablerad skulptör och arbetar bland annat i brons och betong. Hennes konstnärliga fokus rör sig ofta kring människan i ett tänkt rum. Hon finns representerad på många offentliga platser och är ledamot av Kungliga Svenska konstakademien.