Glädjemännen gör live konstinstallation

Publicerad 10 maj 2017

Stäng

Kontakt

Landstinget Dalarna

Box 712 791 29 Falun 023-49 00 00 landstinget.dalarna@ltdalarna.se

​Åtta konstnärer från finska konstnärsgruppen Glädjemännen kommer till Dalarna för att göra ett kollektivt verk som utvecklas under flera dagar på Falu lasarett och på Borlänge Modern.

Plats

Falu Lasarett Plan 0 Hisshall A2 (samma plan som huvudentrén)
Den 11-12 maj och den 15-17 maj kl 9.00-15.00
Pressvisning hålls i Falun den 12 maj kl 13.00

Därefter fortsätter Glädjemännen till BOMO Borlänge Modern, Sveatorget den 14-18 maj.
Vernissage hålls i Borlänge den 18 maj kl 16.00

Konstnärsgruppen Glädjemännen har träffats och gjort konstprojekt sedan 1999 både i Finland och internationellt. Ett typiskt möte med glädjemännen kan ske över en matbit med penna i den ena handen och gaffel i den andre. Dom tecknar och skapar projekten tillsamman där inget är förbjudet, Glädjen "ilo" i att skapa är mer eller mindre ett ledord för de finska glädjemännen, man tecknar på varandras verk, klipper och klistrar, placerar nya verk på de gamla och på så sätt skapar de tillsammans en ny spännande helhet.

– Glädjemännens installation är ett försök att bjuda på en konstupplevelse "live" i sjukhusmiljö, säger Helena von Bergen, konsthandläggare på Landstinget Dalarna. Vi vill skapa reflektion om vad konst kan vara i det offentliga rummet.

Konst i landstingets lokaler sköts av Konstenheten och är mer än bara en utsmyckning av rummet. Konst i sjukhusmiljö har visat sig även påverka patientens uppfattning om sitt möte med vården, enligt en forskningsrapport av Annika Wik "Konsten att vara specifik". Hög kvalitet på konst och lokaler bidrar till att patienten känner sig väl profesionellt omhändertagna och personalen trivs på sin arbetsplats.

– Vi gör ett försök att vidga begreppet och uppfattningen om vad landstingskonst kan vara. Vi definierar vissa områden i lokalerna som mer öppna för ny konst. Det är sällan vi har chansen att ta in annan konst än den som hänger på väggarna.

– Glädjemännens installation är ett överraskande och nytt grepp för Landstinget Dalarna där du kommer att få träffa konstnärerna under arbetets gång. Att Glädjemännens devis är glädje och väldigt annorlunda mot vad vi är vana vid är ju bara det en positiv första satsning som vi hoppas tas emot med eftertanke och förundran, avslutar Helena von Bergen.