Gravida i Dalarna erbjuds KUB-test

Publicerad 31 oktober 2017

Stäng

Kontakt

Landstinget Dalarna

Box 712 791 29 Falun 023-49 00 00 landstinget.dalarna@ltdalarna.se

Från och med imorgon erbjuds alla gravida i Dalarna möjligheten att göra ett KUB-test. Det är ett beprövat test för att ta reda på om ett foster har kromosomavvikelse eller inte. "Det är viktigt att tänka igenom beslutet ordentligt innan man bestämmer sig för att göra testet," säger Ammi Drake, barnmorska.

Sedan 2011 har Landstinget Dalarna erbjudit KUB till gravida som är över 35 år. Gränsen sattes vid 35 år för att sannolikheten ökar något för att få barn med kromosomavvikelser då.
– Efter 40 år ökar risken markant, men det är viktigt att understryka att för mammor med högre ålder är sannolikheten att få ett kromosomfriskt barn mångfalt högre än att få ett kromosomsjukt, säger Emelie Sternö, biträdande verksamhetschef vid kvinnokliniken i Falun.
Från och med imorgon, den 1 november, kommer nu alltså alla gravida, oavsett ålder, att erbjudas KUB.
KUB-testet består av två delar, ett blodprov och en ultraljudsundersökning, då barnmorskan mäter en särskild del i fostrets nacke. Det KUB kan visa är hur troligt det är att fostret har Downs syndrom, trisomi 21,eller två andra mer ovanliga kromosomförändringar, trisomi 18 och trisomi 13.
KUB ger inte säkra svar, utan är mer en sannolikhetskalkyl. Om det visar sig att sannolikheten är ganska hög att ett foster har kromosomavvikelse så erbjuds NIPT. NIPT är ett betydligt dyrare alternativ som också består av ett blodprov.
NIPT ger ett säkert resultat om det visar att fostret inte har en avvikelse. Om det däremot visar på en avvikelse behöver det kompletteras med ett fostervattenprov, ett prov som medför en liten ökad risk för missfall. Vissa fall där KUB-testet visat att sannolikheten är mycket hög erbjuds fostervattenprov direkt.
– KUB och NIPT har valts för att de är säkra, det finns ingen risk för missfall, säger Emelie Sternö.
Information om fosterdiagnostik ska ske redan vid första telefonsamtalet till mödravårdscentralen eller vid första besöket. Tanken är att ge information tidigt så att man hinner bearbeta frågan innan det är dags att fatta beslut.
– Vår uppgift är att guida patienterna till ett informerat, personligt val, säger Emelie Sternö.
Beslutet att göra fosterdiagnostik eller inte är i slutändan upp till den gravida kvinnan. Det är viktigt att tänka igenom beslutet ordentligt innan.

 

Fakta: Vad är egentligen fosterdiagnostik?

  • Fosterdiagnostik är undersökningar och tester för att få information om fostret i magen.
  • Det vanligaste är ultraljudsundersökningen som görs för att tidsbestämma graviditeten och göra en anatomigranskning av fostret.
  • KUB och NIPT räknas som riskfria test som inte orsakar missfall. KUB och NIPT visar på sannolikhet för att fostret kan ha någon kromosomavvikelse.
  • KUB:s blodprov görs efter graviditetsvecka 9 och ultraljudet görs mellan vecka 11 till 14. NIPT kan göras från vecka 10.
  • Fostervattenprov och moderkaksprov har en liten ökad risk för missfall, risken är 0,5 procent. Proven påvisar kromosomavvikelser.

Källa: 1177