Högt tryck på akuten – patienter uppmanas söka sin vårdcentral

Publicerad 29 december 2016

Stäng

Kontakt

Landstinget Dalarna

Box 712 791 29 Falun 023-49 00 00 landstinget.dalarna@ltdalarna.se

Just nu söker många till akutmottagningen på Falu lasarett. Samtidigt är det mycket ont om vårdplatser. Väntetiderna är långa och samtliga verksamheter hårt belastade. Patienter med akuta åkommor uppmanas att i första hand söka sig till sin vårdcentral, där söktrycket inte är lika stort.

Falu lasaretts akutmottagning har för tillfället ett mycket högt patienttryck. På flera av Faluns och Borlänges vårdcentraler är inflödet av patienter mindre, och därför uppmanas patienter med akuta åkommor att i första hand söka sig till sin vårdcentral. Öppettider och kontaktuppgifter till respektive vårdcentral finns på 1177.se.

Även på Mora lasarett och Avesta lasarett är söktrycket högt på akutmottagningarna, vilket kan orsaka långa väntetider. Även för dessa upptagningsområden gäller uppmaningen om att kontakta 1177 och/eller sin vårdcentral i första hand.

Kontakta 1177 först

Om man ändå behöver besöka akutmottagningen bör man först ha varit i kontakt med 1177. Man kan ringa 1177 dygnet runt, året runt. Sjuksköterskorna där kan ge sjukvårdsrådgivning, bedöma behovet av vård och hänvisa till rätt vårdmottagning när så behövs.

På www.1177.se finns råd om egenvård dygnet runt, året runt. Man kan även utföra e-tjänster såsom bokning eller avbokning av tid samt förnya recept eller intyg genom Mina vårdkontakter.

Rör det sig om allvarliga tillstånd eller olycksfall ska man alltid ringa 112.

Vid influensa och magsjuka

Det är för närvarande många fall av influensa och magsjuka i länet. Många gånger kan dessa infektioner hanteras utan att sjukvård behöver uppsökas. För att minska risken för smittspridning är det viktigt att man kontaktar 1177 innan man besöker sin vårdcentral eller akutmottagning. Sjuksköterskorna på 1177 kan ge råd om huruvida man bör besöka en vårdinrättning, samt vilken ingång till vårdinrättningen man i så fall ska använda för att minska risken att smitta andra besökare.