Ihållande värme ger ökat patientflöde

Publicerad 24 juli 2014

Stäng

Kontakt

Landstinget Dalarna

Box 712 791 29 Falun 023-49 00 00 landstinget.dalarna@ltdalarna.se

Värmen fortsätter att hålla i sig i Dalarna och SMHI har idag gått ut med en klass 2-varning. Landstinget Dalarna märker av ett ökat flöde av patienter med värmerelaterade åkommor.

Tidigare i veckan gick SMHI ut med en klass 1-varning för Dalarna på grund av värmen, och idag uppgraderades varningen till en klass 2-varning då maxtemperaturen under minst fem dagar väntas nå 30 grader. Värmen väntas hålla i sig fram till åtminstone lördag.

På Falu lasarett märker man av ett ökat flöde av patienter med värmerelaterade åkommor. Främst är det äldre och multisjuka patienter som druckit och ätit för lite. Även Mora lasarett har tagit emot några patienter med värmerelaterade åkommor.

-Många patienter har mediciner som vid dåligt vätske- och matintag kan orsaka yrsel, saltrubbningar och påverkan på njurarna. Exempel på sådana mediciner är vätskedrivande läkemedel, vissa blodtrycksmediciner och tabletter mot diabetes, säger Daniel Sjöberg, läkare på medicinkliniken på Falu lasarett.

Har man funderingar kring hur man ska hantera sitt medicinintag vid till exempel värmebölja kan man kontakta sin läkare.

-Man bör vara medveten om att man kan få minska ner sitt medicinintag tillfälligt, om man har svårt att få i sig tillräckligt med vätska, säger Daniel Sjöberg.

Att dricka rikligt är viktigt för alla när värmebölja råder. På 1177.se kan man ta del av information om, och tips på, vad man bör tänka på i värmen. Äldre människor och barn är känsligare för höga temperaturer och kan ha svårare att känna törst, vilket gör att de kan behöva hjälp med att få i sig tillräckligt med vätska under dagen.