Internationella Aidsdagen den 1 december

Publicerad 28 november 2012

Stäng

Kontakt

Landstinget Dalarna

Box 712 791 29 Falun 023-49 00 00 landstinget.dalarna@ltdalarna.se

Den 1:a december varje år är det World Aids Day även kallad Internationella Aidsdagen. Nationella och internationella aktörer som arbetar med hivprevention och sexuell hälsa uppmärksammar hiv/aids-frågan denna dag. Det är i år trettio år sedan hiv kom till Sverige.

Jonas Gardells TV-serie "Torka aldrig tårar utan handskar" och media har uppmärksammat ett historiskt perspektiv på hiv . Även Sveriges radio har gjort flera dokumentärer.

För alla som arbetar med hiv, vare sig det är förebyggande eller med vård och stöd till hivpositiva finns stora utmaningar.

- Vi behöver arbeta generellt förebyggande och samtidigt nå de mer riskutsatta grupperna. I skolan behövs mer undervisning och samtal om hiv. Generellt i samhället behövs också ökade kunskaper om hiv. Man behöver känna till hur det smittar och hur man skyddar sig men också hur det inte smittar, säger Maria Kivi som är STI-samordnare i Landstinget Dalarna.

- Vi måste öppna ögonen och se hur det ser ut i dagens Sverige. Varje år anmäls mellan 400 och 500 nya hivfall i Sverige. Här i Dalarnas län finns nu ca 80 hivpositiva inskrivna på infektionskliniken.

För alla dessa nysmittade personer samt de ca 6000 personer som redan lever i Sverige med sjukdomen är hiv en verklighet att förhålla sig till varje dag. Även de hivpositivas anhöriga och omgivning berörs.

I Falun uppmärksammas Världs AIDS dagen genom olika aktiviteter:

  • Kl 11.00 – 14.00 Information om hiv i Falangallerian och runt Stora torget.
  • Kl 15.00 – 15.30 Fackeltåg med samling vid Kristine kyrka.
  • Kl 16.00 Kärleksgudstjänst i Kristine Kyrka med sång och dans. Morgan Norman berättar om hur det är att leva öppet med hiv.

Kontaktperson är Maria Kivi, telefon 076-1464232