Smittskyddsenheter i Mellansverige uppmanar unga att ligga lugnt

Publicerad 5 maj 2014

Stäng

Kontakt

Landstinget Dalarna

Box 712 791 29 Falun 023-49 00 00 landstinget.dalarna@ltdalarna.se

Smittskyddsenheter i Mellansverige, däribland Dalarna, drar denna vecka igång kampanjen Ligg lugnt med syfte att öka medvetenheten om könssjukdomar hos unga.

Förra året smittades över 37 000 svenskar av hiv, gonorré och klamydia, en del av dem under sin semesterresa. Därför går nu Kunskapsnätverket hiv/STI-Mellansverige och SfSH ut i det gemensamma initiativet ”Ligg lugnt”. Syftet är att öka medvetenheten om könssjukdomar, att få killar och tjejer i målgruppen att använda kondom och att få dem att testa sig om de haft oskyddat sex.

Kampanjen inleds med ett brev som skickas ut till 59 736 personer i målgruppen 20-30-åringar, en särskilt utsatt grupp som löper stor risk att smittas. Syftet med brevet är att ge mottagaren ett par sekunder av känslan av att hen faktiskt kan ha en könssjukdom. Brevet övergår dock snabbt i en lugn och omtänksam ton och ger råd om vad man kan göra för att skydda sig, och var man kan testa sig om man är orolig för att vara smittad.

– Svårigheten är att alla vet att det finns könssjukdomar, men få tror att de kan bli smittade. Därför är det viktigt att berätta om det på ett direkt sätt som berör så att man inte kan bortse från riskerna. Och samtidigt alltid erbjuda en lösning, det vill säga att använda kondom, säger Maria Kivi, hiv/STI-samordnare på Landstinget Dalarna.

Bakom initiativet står Landstingen i Dalarna, Gävleborg, Uppsala, Västmanland och Värmland som tillsammans bildar Kunskapsnätverket hiv/STI – Mellansverige och verkar på uppdrag av Folkhälsomyndigheten. Man gör det tillsammans med SfSH som är en paraplyorganisation för lokala studentföreningar som finns över hela landet och arbetar för studenters sexuella hälsa.

Utöver breven kommer kampanjen att synas på populära uteställen där studenter delar ut kondomer och sprider information. Kampanjen kommer även att synas på flygplatserna i Borlänge, Västerås och Karlstad och på ett flertal populära resmål, samt på ungdomsmottagningar och på kunskapsnätverkets hemsida. Allt för att vara närvarande före, under och efter resan.