Klamydiamåndagen tar hjälp av artister för att sprida budskapet

Publicerad 26 september 2014

Stäng

Kontakt

Landstinget Dalarna

Box 712 791 29 Falun 023-49 00 00 landstinget.dalarna@ltdalarna.se

Dags att sjunga ut om klamydia! Inför Klamydiamåndagen har fyra svenska artister remixat sina låtar för att göra unga personer medvetna om en av Sveriges vanligaste könssjukdomar.

Klamydiamåndagen är en satsning riktad till unga för att öka medvetenheten om klamydia och påminna om vikten av att testa sig.

Alla Sveriges landsting deltar i Klamydiamåndagen. Under kampanjtiden kommer också ett stort antal av landets landsting att erbjuda extra öppettider för klamydiatest och rådgivning om säkrare sex.

-Kampanjen vill belysa vikten av att känna sin "klamydiastatus". Det är viktigt för att kunna få behandling, minska risken för att smitta andra eller drabbas av följdsjukdomar, säger Maria Kivi, hiv/STI-samordnare på Landstinget Dalarna.

Satsningen startar den 29 september och i år har man draghjälp av ett gäng svenska artister. Popartisten Ida Redig, dansbandet Scotts och hiphop- och rapartisterna Linda Pira och Zacke har alla bidragit med varsin remixad låt där de på ett eller annat sätt belyser könssjukdomen klamydia och uppmanar alla som haft oskyddat sex att testa sig. Under kampanjen, som pågår fram till den 30 november, kommer artisterna dessutom föra ut budskapet genom sociala medier och bloggar.

- Tanken är att artisternas remixade låtar ska lyfta frågan och få fler unga, särskilt unga män, att testa sig. De är idag en svår grupp att nå, säger Maria Kivi.

Via Klamydiamåndagens hemsida finns möjlighet att lyssna på låtarna. Där kan man även beställa ett hemtest för klamydia och hitta mottagningar i Sverige som erbjuder gratis provtagning. Självklart hittar man även information om klamydia, säkrare sex och varför det är viktigt att testa sig om man har oskyddat sex. Bakom webbplatsen står Lafa – enheten för sexualitet och hälsa vid Stockholms läns landsting och Folkhälsomyndigheten.

Statistik om klamydia per län

Information om klamydia på flera språk