Landstinget Dalarna satsar på bistånd genom textilåtervinning

Publicerad 22 juni 2017

Stäng

Kontakt

Landstinget Dalarna

Box 712 791 29 Falun 023-49 00 00 landstinget.dalarna@ltdalarna.se

Nu ska landstingets textilier återvinnas och skänkas till behövande länder, ett arbete där miljö och socialt ansvarstagande går hand i hand.

 Landstinget Dalarna inleder nu ett samarbete med Human Bridge som säkerställer att landstingets textilier kommer gå som bistånd till behövande länder.

– Det här innebär att vi nu kan påbörja arbetet med att kasserade textilier återanvänds och på så sätt skapa ett nytt värde. Genom att de återanvänds istället för att kasseras ger det stora vinster för miljön och bidrar även till Landstingets sociala ansvarstagande, säger Anders Nordahl, miljö- och säkerhetschef, Landstinget Dalarna.

Detta arbete blir ett direkt steg i Landstinget Dalarnas miljöplan 2016-2020, där målet fram till och med år 2019 är att all textil ska återanvändas eller återvinnas.

Det material som i första hand blir aktuellt att skicka som bistånd från Landstinget Dalarna är de arbetskläder som används inom hälso- och sjukvården. Det vill säga vita byxor, skjortor, blusar, jackor samt operationskläder, blå byxor och skjortor.

Human Bridge är en biståndsorganisation som arbetar med olika materialbiståndsprojekt. De har ett uppbyggt nätverk för att skicka sjukvårdsmaterial och textilier till bland annat Afrika och Östeuropa. Idag skickar Human Bridge fyra trailers i veckan med biståndsmaterial, varav en till två är sjukvårdsutrustning till behövande sjukhus. Förutom att skicka materialet samlar Human Bridge även in och reparerar sjukvårdsmaterial. Samarbetspartners till Human Bridge i olika projekt är bland annat Läkarkommissionen och Erikshjälpen.

Andra som också samarbetar med Human Bridge, med avtal för samma hantering som Landstinget Dalarna, är Västra Götalandsregionen och Landstinget Kalmar.

 Sedan tidigare arbetar LD Hjälpmedel redan med att lämna ifrån sig material till bistånd, när det inte längre finns användning för hjälpmedlet i verksamheten. Det gäller även sängar och madrasser när de byts ut.

En person med arbetskläder från Landstinget Dalarna.

Läs också:

LDs miljöplan 2016-2020

http://www.ltdalarna.se/Om-landstinget/Ovrig-landstingsverksamhet/Miljo/Miljomal/


Läs gärna mer om Human Bridge: http://www.humanbridge.se/hem/om-human-bridge/