Lär dig mer om Internet - biblioteken arrangerar Get online week 27 mars-2 april

Publicerad 22 mars 2017

Stäng

Kontakt

Landstinget Dalarna

Box 712 791 29 Falun 023-49 00 00 landstinget.dalarna@ltdalarna.se

Vill du lära mer om e-tjänster, läsa tidningar på nätet, använda surfplatta, släktforska på nätet eller veta om en nyhet är falsk eller sann? Välkommen till Get online week på biblioteken 27 mars-2 april. Get online week är en europeisk kampanjvecka som biblioteken i länet deltar i där syftet är att ge fler chansen att upptäcka och prova på de möjligheter som finns digitalt på nätet.

– Det är sjunde året i rad som flera av Dalarnas bibliotek i samarbete med flera olika aktörer deltar i Get online week. Det finns en rad olika aktiviteter på biblioteken att delta i. Digital delaktighet är en väldigt viktig fråga, inte minst bland äldre. Det är viktigt att alla som vill får möjlighet att bli digitalt delaktiga och det vill biblioteken vill hjälpa till med, säger Linda Sävhammar, bibliotekskonsulent med inriktning digital delaktighet och demokrati vid Länsbibliotek Dalarna.

Biblioteken i Dalarna kommer under veckan att genomföra lokala insatser för att få fler att upptäcka möjligheterna med Internet.

Pressreader – läs tidningen på nätet


Biblioteken i Dalarna erbjuder en e-tjänst som heter Pressreader och under Get online week har du möjlighet att lära dig hur denna e-tjänst fungerar. I Pressreader finns tusentals tidningar och tidskrifter från mer än 100 länder på mer än 60 språk, inklusive svenska dagstidningar som Svenska Dagbladet och Sydsvenskan. Man kan läsa tidningen på en dator, mobil eller surfplatta. För mer information gå till ditt bibliotek och fråga så får du en visning.

Många aktiviteter på länets bibliotek


Här kan du se vad som händer i just din kommun.

– Vi hoppas att många kommer och besöker biblioteken under Get online week. Det erbjuds en mängd olika aktiviteter under veckan som till exempel: E-tjänstmässa i Rättvik och Säter, gå på surfcafé i Leksand, Arkiv digital visas i Malung och Sälen, lär dig mer om källkritik i Borlänge, teknik-drop in i Falun, 1177 och Min vård visar upp sina tjänster i Hedemora och visning av Pressreader på i stort sett alla bibliotek i Dalarna. Vi är glada att så många bibliotek i Dalarna deltar och hoppas att många tack vare detta vågar sig ut på nätet, säger Linda Sävhammar, bibliotekskonsulent vid Länsbibliotek Dalarna.

Om Get Online Week


Get Online Week 2017 är en europeisk kampanj för att få fler att upptäcka nytta och nöje med nätet som pågår 27 mars-2 april i hela Europa. Målet är att få fler européer mer digitalt delaktiga. Under 2017 finansieras Get Online Week av Kungliga Biblioteket (KB). I Sverige drivs Get Online Week av Digidelnätverket. Nätverket består av lokala, regionala och nationella organisationer som bibliotek, studieförbund, folkhögskolor, myndigheter, föreningar och företag.

Årets kampanj har tre internationell teman:

  • Cybersäkerhet: Att hantera sin digitala identitet på ett säkert sätt. Att använda teknologin och internet säkert.
  • E-tjänster: Att kunna använda myndigheters och banker olika e-tjänster. Här ingår även tjänster för e-hälsa och e-handel.
  • Arbete och entreprenörsskap: Att skapa sin egen framtid. Att utvecklas, hitta nya jobb och starta företag.

Läs mer

Get Online Week (Europasajten)
Get online week (Sverige)
Digidelnätverket