På Världshälsodagen 7 april öppnas lasaretten för allmänheten

Publicerad 3 april 2014

Stäng

Kontakt

Landstinget Dalarna

Box 712 791 29 Falun 023-49 00 00 landstinget.dalarna@ltdalarna.se

För första gången ordnar Landstinget Dalarna en form av ett gemensamt Öppet hus på lasaretten i Avesta, Falun, Ludvika, Mora och Säter mellan klockan 16 – 20 på Världshälsodagen den 7 april.

Under dagen blir det föreläsningar med olika teman, tipspromenad, utställning och besökarna kommer att kunna få se några delar av verksamheten på respektive ort.

Världshälsodagen är en av FN:s internationella dagar och har firats varje år sedan 1950. Den infaller alltid den 7 april. Den har också ett tema varje år och i år, 2014, är det "Insektsburen smitta". Det kan vara allt från malaria och denguefeber till våra skandinaviska Borrelia och TBE som kommer från fästingar.

På det temat kommer smittskyddsläkare Anders Lindblom att föreläsa under Världshälsodagen på Falu lasarett i föreläsningssalen. Det kommer också att gå att se och höra via videolänk i Avesta, Ludvika och Mora också vid olika tidpunkter i programmet. Även organdonation samt prickar och solråd är teman för föreläsningar.

Ambulansverksamheten visar upp sig också på dessa orter. Där kan allmänheten på titta på hur en ambulans är utrustad och prata med personalen.

Hjärtmottagningen på Falu lasarett har Öppet hus, en av Sveriges mest framstående kliniker inom hjärtsjukvård (kardiologi).

Ludvika lasarett fyller 90 år 2014 och har en jubileumsutställning i foajén. Landstingsfastigheter finns på plats för att visa vilka investeringar som görs på lokalerna.

I Säter kan man besöka Smärtrehab, Skönvikt, ECT-verksamheten (elbehandling) och Mentalvårdsmuseet, som har Öppet hus.

- Vi hoppas verkligen att allmänheten tar tillfället i akt och besöker de Öppna husen på de olika orterna. Det är ett unikt tillfälle att se litet mer av vad sjukvården i Dalarna erbjuder, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Elisabet Franson.

Programmet i sin helhet finns på länken nedan;
Program

Landstingsstyrelsen har också med anledning av Världshälsodagen flyttat sitt sammanträde den 7 april till Mora lasarett.