Regional deltävling i Dalarna för Skapa Dans

Publicerad 29 maj 2017

Stäng

Kontakt

Landstinget Dalarna

Box 712 791 29 Falun 023-49 00 00 landstinget.dalarna@ltdalarna.se

Dalarna och Gävleborg arrangerar i år för första gången en regional deltävling av ”Skapa dans” som äger rum den 30 september kl 16 i Sandviken. Tävlingen vill uppmuntra unga dansare att utveckla sin koreografiska förmåga. Vinnaren från varje deltävling tävlar därefter tillsammans med övriga vinnare från hela landet i riksfinalen som hålls i Stockholm den 3-6 november.

Skapa Dans är en koreografitävling för unga dansare mellan 15 och 21 år som vill utveckla sin koreografiska förmåga. Tävlingens syfte är att uppmuntra eget dansskapande hos amatörer och visa på den fantastiska kreativitet, kompetens och det kunnande som finns hos dansutövande ungdomar. Varje tävlande deltar först i sin regionala deltävling av Skapa Dans. Vinnaren från varje deltävling får därefter resa till riksfinalen och tävla tillsammans med övriga vinnare från hela landet. Alla deltagare blir bedömda av en jury som består av minst tre danspersonligheter. Juryn bedömer varje koreografiskt stycke utifrån gemensamma bedömningskriterier.

– Det känns jätteroligt att arrangera Skapa Dans i Dalarna. Vi har många duktiga unga dansare i länet som jag hoppas tar chansen att delta i tävlingen, säger Ann-Jeanett Stål, danskonsulent Landstinget Dalarna.

Skapa Dans är mer än en tävling, det är en möjlighet för unga koreografer att utveckla sitt sceniska uttryck och träffa andra unga dansare. Kringaktiviteter som dans-workshops kopplas även till respektive tävlingstillfälle för att skapa känsla av gemenskap och utbyte deltagarna emellan.

Reglerna i korthet

  • Den tävlande ska vara mellan 15-21 år.
  • Den tävlande ska vara skriven i eller ha anknytning till det län/region den tävlar i.
  • Koreografin ska vara minst 3 min och max 4 min 30 sek.
  • Max 6 deltagare/grupp.
  • Man får tävla i flera grupper men bara stå som koreograf för ett stycke.
  • Alla dansstilar är välkomna.

Juryn bedömer

1. Konstnärlig och koreografisk kvalitet
2. Kommunikation och utstrålning
3. Originalitet och personlig tolkning
4. Sceniskt helhetsintryck