Strokekampanjen lär företag i Dalarna rädda liv

Publicerad 20 april 2012

Stäng

Kontakt

Landstinget Dalarna

Box 712 791 29 Falun 023-49 00 00 landstinget.dalarna@ltdalarna.se

Vad gör man om någon får en stroke på jobbet? Snart vet över 200 företag och organisationer i Dalarna svaret på den frågan. I dagarna får de ett paket från Nationella strokekampanjen med information om hur de kan rädda liv på sin arbetsplats.

Var 17:e minut får någon i Sverige en stroke. Att snabbt få vård och behandling kan vara livsavgörande. Den nationella strokekampanjen är ett initiativ från alla landsting och regioner, och har som viktigaste mål att fler ska lära sig upptäcka stroke och direkt larma 112. De närmaste veckorna får mer än 4 000 företag och organisationer i hela landet ta del av den kunskapen, drygt 200 av dem finns i Dalarnas län.

– Vi hoppas att de tar till sig budskapet och sprider det vidare på sina arbetsplatser, säger Elisabet Fransson Strandberg, hälso- och sjukvårdsdirektör. Många som drabbas av stroke är faktiskt yrkesverksamma, och vi vill uppmärksamma företag på att det här mycket väl kan hända på jobbet. Frågan är om de är beredda då?

Många företag arbetar idag medvetet och systematiskt med medarbetarnas hälsa och förhoppningen är att det engagemanget ska användas för att sprida kunskapen om stroke. Syftet att företagen ska få så många anställda som möjligt att lära sig symtomen på stroke genom att göra AKUT-testet på strokekampanjens webbplats.

– Det tar bara två minuter att göra testet och vi tror att företagen tycker att det är så viktigt att de uppmanar sina anställda att göra det. Ju fler som har gjort testet på en arbetsplats, desto större är chansen att upptäcka en stroke i tid och rädda livet på en arbetskamrat.

Statistik från det landsomfattande kvalitetsregistret Riks-stroke visar att strokedrabbade kommer till sjukhus snabbare än någonsin sedan kampanjen startade. Andelen strokedrabbade som får propplösande behandling, som måste ges inom 4,5 timmar efter insjuknande, är också större än någon gång tidigare.