Strömavbrott på Falu lasarett

Publicerad 31 oktober 2014

Stäng

Kontakt

Landstinget Dalarna

Box 712 791 29 Falun 023-49 00 00 landstinget.dalarna@ltdalarna.se

Falu lasarett drabbades under torsdagseftermiddagen av ett elavbrott. Avbrottet pågick i cirka 20 minuter. Inga patienter har kommit till skada.

Det var vid 16.30-tiden på torsdagseftermiddagen som Falu lasarett drabbades av ett elavbrott. Avbrottet pågick i cirka 20 minuter. Landstingets reservaggregat, som ska gå igång inom 20 sekunder, startade som det skulle men levererade ingen el till sjukhuset. Varför ingen el levererades vet man ännu inte och felsökning pågår. Efter 20 minuter kopplades reservmatningen från Falu Elnät in och efter det har elleveransen fungerat.

Under elavbrottet var kritiska lokaler såsom operationssalar försörjda av el genom batterier. Övriga lokaler var helt eller delvis utan el. Ingen patient har kommit till skada till följd av elavbrottet.

-Detta får inte hända ur en patientsäkerhetssynpunkt. Vi ser allvarligt på det som skett och kommer att utreda vad som fallerat, säger Bengt Malmkvist, chefsläkare.

Enligt Falu Energi & Vattens Per Dahlberg, vd på dotterbolaget Falu Elnät, misstänktes fel på en kabel, vilket har bekräftats under förmiddagen. Reparationsarbete kommer att ske omgående och Falu lasarett har under tiden elförsörjning via en annan kabel.

På fredagsmorgonen hade landstingets ledning, chefsläkare och tekniker tillsammans med representanter från Falu Energi & Vatten ett möte för att gå igenom det inträffade. Om cirka en vecka räknar man från landstinget sida med att kunna ge en analys av vad som skett och ge förslag på åtgärder.