Ta del av journalen genom att logga in på 1177.se

Publicerad 30 november 2015

Stäng

Kontakt

Landstinget Dalarna

Box 712 791 29 Falun 023-49 00 00 landstinget.dalarna@ltdalarna.se

Nu kan patienter som haft kontakt med vården i Dalarna se sin journal genom att logga in på 1177.se. Den nya tjänsten, som kallas Vårdhändelser, gör det möjligt för patienterna att bli mer aktiva och delaktiga i sin vård och behandling.

-En delaktig patient ges möjlighet att ta ett större egenansvar och känna mer förtroende för beslut kring sin egen hälsa vilket underlättar både för patienten och vårdpersonal. Det blir en service för patienten samtidigt som hanteringen av papperskopior blir mindre och kan spara tid för verksamheterna, säger Bengt Malmqvist, chefläkare Landstinget Dalarna.

För att använda tjänsten Vårdhändelser och kunna se sin journal måste man vara 18 år eller äldre. Som vårdnadshavare kan man läsa sitt barns journalinformation via sin egen inloggning tills barnet fyller 13 år.
-Man når tjänsten genom en säker inloggning och det är bara patienten själv som kan ta del av informationen genom sin personliga inloggning, säger Bengt Malmqvist.

Eftersom tjänsten är ny är det endast journalinformation som är skriven efter den 1 maj 2015 som kommer att finnas tillgänglig.
-Om man vill se journalanteckningar som är skrivna innan den 1 maj har man precis som tidigare möjlighet att beställa papperskopior. I så fall kontaktar man den aktuella vårdenheten, säger Bengt Malmqvist.

Innan journalinformationen visas i tjänsten måste journalanteckningen vara skriven och därefter signerad av behandlande läkare. Det kan därför ta ett tag innan man kan se informationen i tjänsten. Om man efter en tid fortfarande saknar informationen kan man kontakta sin vårdgivare.

Förutom att se sin journal kan de patienter som fått en remiss följa status för den, det vill säga se om den är skickad, mottagen eller besvarad.

Om 1177 Vårdguidens e-tjänster

Via 1177 Vårdguidens e-tjänster kan man ta kontakt med sin vårdcentral eller mottagning för att till exempel boka och avboka tid, förnya recept eller se sina läkemedel. Vilka e-tjänster som erbjuds kan variera från mottagning till mottagning.

Mer om e-tjänster på 1177.se