Västanå teater på turné i Dalarna med samisk familjeföreställning

Publicerad 3 mars 2016

Stäng

Kontakt

Landstinget Dalarna

Box 712 791 29 Falun 023-49 00 00 landstinget.dalarna@ltdalarna.se

Med sin karaktäristiska musik och berättande dansar Västanå teater in i Dalarna nästa vecka. I föreställningen ”Fjällets siare – Sagan om nåjden Nahkergöörnje” skapas bilder från den samiska mytologin och kulturen, lika aktuella då som nu.

Som ett led i att fler professionella dansföreställningar ska visas runt om i Dalarna sker just nu ett samarbete mellan Scen Dans Konst-konsulenter på Landstinget Dalarna, Dalateatern och några av länets arrangörer genom projektet ANODA Dans. Samarbetet möjliggör en turné med Västanå Teaterns familjeföreställning "Fjällets siare – Sagan om nåjden Nahkergöörnje". Föreställningen är genreöverskridande där musiken och dansen tillsammans med berättandet skapar bilder från den samiska mytologin.

-Tanken är att liknande samarbeten med olika parter i länet ska genomföras även framöver, allt för att olika dansföreställningar ska kunna turnera i länet. Utöver dansen är också det samiska temat i berättelsen intressant att lyfta i Dalarna, då denna kultur har varit relativt osynlig trots att Sveriges sydligaste sameby finns inom länet, säger Ann-Jeanett Stål, danskonsulent vid Scen Dans Konst.

Landstinget Dalarna är förvaltningslandsting för det samiska minoritetsspråket och vidare är Älvdalen förvaltningskommun för samiskan.

"Fjällets siare – Sagan om nåjden Nahkergöörnje" är en berättelse om den gamla nåjden som kämpar mot underjordens mörka krafter. I myten, äventyret och lusten att berätta en historia hämtar Västanå Teater sin näring. Myten erbjuder en annan verklighet än vardagens och har kanske mer att lära oss om mänskligt liv än vi tycks förstå i vår moderna tid. Med musik, dans, kostymer och masker bjuds publiken in i ett magiskt scenrum, Yurtan, ett mongoliskt nomadtält där tid och rum upphör att verka.

ANODA Dans är ett treårigt utvecklingsprojekt med stöd av Kulturrådet, som under våren 2016 är inne på sitt tredje och sista år. ANODA Dans drivs av Scen Dans Konst på Landstinget Dalarna i samarbete med SITE – Produktionshus för scenkonst i Stockholm. Via professionella residens, turnéverksamhet samt regionala och internationella nätverk, arbetar ANODA Dans för en varaktig infrastruktur för att uppleva, förmedla och arbeta med dans i Dalarnas län.