hiv/STI informationsblad augusti

Nyhet – 11 oktober 2018, kl. 12:53

Här kan du läsa vårt informationsblad.

Tack för denna sommar – välkommen ljuva höst

Efter en makalös sommar (för de som gillar värme, vill säga) så kom vardagen och höstkylan ganska abrupt åter. Men sensommaren har också sin tjusning med dignande frukter i trädgårdarna, lingonröda tuvor i skogarna och man får tända lite ljus och mysa.

På hiv/STI-fronten så brukar verksamheten gå på lite sparlåga under sommaren vilket förstås är naturligt med tanke på att många mottagningar haft begränsade öppettider. Men det kan komma att ändras ganska snabbt då eftertankens kranka blekhet hinner ikapp och den härliga sommarens tillfälliga romanser, börjar ge sig till känna i form av sveda och klåda.

Statistik

Halvårsstatistiken 2018 för klamydia ser försiktigt lovande ut jämfört med 2017. Vi hade 410 fall, första halvåret jämfört med 469 fall samma tid förra året. På gonorréfronten kan vi se 18 fall jämfört med 14 fall samma tid förra året. Man kan notera att merparten uppger Sverige som smittland vilket gör att man kanske får omvärdera gonorré som vi tidigare sett mer som en utlandssmitta, till att numer vara mer en inhemsk smitta. Halvårsstatistik är vad det är, en begränsad period som visserligen kan peka på en trend men som nämndes tidigare så kan vi troligen vänta en ökning nu under hösten och totalstatistiken för hela 2018 kan säkert gå både upp och ner.

Utbildningar och konferenser

För er som möter unga och unga vuxna i ert arbete, bjuder MUCF (Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor) på en del utbildningar i höst. Tisdagen den 16 oktober i Stockholm anordnas en heldag med föreläsningar om hur man kan skapa en inkluderande verksamhet utifrån ett HBTQ-perspektiv. Konferensen är kostnadsfri och arrangeras av bl a Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten m fl. Klicka här för anmälan och mer info.

Den 29 november ordnar MUCF utbildningsdagen "Rätt att veta" i Stockholm som handlar om att samtala med unga, nyanlända om frågor som rör hälsa, sexualitet och jämställdhet. Man utgår från metodmaterialet Youmo och utbildningen vänder sig till den som arbetar med att möta unga nyanlända. Det finns än så länge ingen anmälningslänk men man kan maila till roh.petas@mucf.se för mer information och intresseanmälan.

Kunskapsnätverket hiv/STI-Mellansverige (nätverket som Dalarna ingår i) arrangerar den 13 november, på Galaxen i Borlänge, en föreläsning om hiv och äldre. Cirka hälften av de som lever med hiv i Sverige idag är över 50 år många av dem kommer en dag att behöva samhällets hjälp med åldringsvård i någon form. Är personal inom hemtjänst och SÄBO redo för att bemöta dessa människor med samma respekt och värdighet som vi önskar alla äldre att få? Kommer de att få samma vård och omsorg som alla andra eller kommer rädsla att stå i vägen för ett bra omhändertagande? 2016 startade ett nationellt projekt om hiv och äldre i syfte att synliggöra och förbättra livssituationen för de som är äldre och lever med hiv. Representanter från projektet kommer och föreläser om sitt arbete. Läs mer på vår hemsida www.ltdalarna.se/sti om du vill anmäla dig.

Till sist vill jag nämna att det är ny upphandling av kondomer är på gång. Inför det så kommer jag inom kort att skicka ut en enkät till er där ni får tycka till om sortimentet samt få tillfälle att lämna önskemål.

Pia Haqwinzon
T f hiv/STI-samordnare
Smittskyddsenheten, Falun
023-49 07 85, 070-216 25 00
pia.haqwinzon@regiondalarna.se

Tillbaka