Smitta i förskolan – ny vägledning

Nyhet – 02 maj 2024, kl. 10:38

Folkhälsomyndigheten har uppdaterat vägledningen för att minska risken för smitta på förskolor, det vill säga rutiner för god hygien, hur smittkedjor bryts och om när barn bör stanna hemma.

publikation.JPG

Vägledningen ”Smitta i förskolan” vänder sig till personal och huvudmän i förskolan. Den kan också vara av intresse för vårdnadshavare och andra vars arbete på olika sätt involverar barns infektioner och smittförebyggande arbete.

Länk till publikationen

Smitta i förskola (pdf, 112 sidor)
Vägledning till personal och huvudmän i förskolan för att förebygga och hantera smitta 

Ersätter tidigare publikation

Vägledningen bygger på, och ersätter, den tidigare publikationen Smitta i förskolan – en kunskapsöversikt, som gavs ut av Socialstyrelsen år 2008.

– Vi rekommenderar att tillämpa vägledningen, att den blir stöd och hjälp i verksamheten, säger Fredrik Rücker smittskyddsläkare Region Dalarna.

Innehåll i tre delar

”Smitta i förskola” är uppdelad i tre delar. Del ett ger grundläggande kunskap om infektioner hos barn, smittkedjan, vaccinationer och antibiotika. Fokus för del två är att underlätta för förskolepersonal och rektorer i det dagliga arbetet. Där ges exempel på hygienrutiner och åtgärder både vid enstaka sjukdomsfall och vid större sjukdomsutbrott. Det finns även vägledning om barnens återgång till förskolan efter sjukdom. Del tre tar upp lagstiftning och vägledning kopplat till planeringen av förskolans verksamhet.

– Dialog mellan förskola och vårdnadshavare kring barnets allmäntillstånd är viktig. Skulle vårdnadshavarens och personalens bedömning skilja sig är det personalens bedömning som avgör om barnet är piggt nog att vara på förskolan, säger Fredrik Rücker.

Kommunikation

Med anledning av den uppdaterade vägledningen gör Region Dalarna kommunikationsinsatser i sociala medier. Till hösten planerar smittskyddsenheten även att göra en informationsturné för utbilda och informera personal.

– Förskolorna arbetar redan med att förebygga smitta och vägledningen belyser vikten av detta viktiga arbete, avslutar Fredrik Rücker.

hejdå smutsen.JPG

Tillbaka